06.12.2022 PMB a actualizat lista clădirilor cu risc seismic Bucureşti

9 March 2021 • Real estate

Download LISTA IMOBILE Risc seismic 06122022.pdf

06.12.2022 PMB a actualizat lista clădirilor cu risc seismic Bucureşti

LISTELE IMOBILELOR EXPERTIZATE TEHNIC DIN PUNCT DE VEDERE AL RISCULUI SEISMIC − actualizate la 12.02.2021

LISTE PUBLICATE ÎN TEMEIUL art. 4 alin.(9) lit.a2) DIN ORDONANŢA GUVERNULUI nr. 20/1994 PRIVIND MĂSURI PENTRU REDUCEREA RISCULUI SEISMIC AL CONSTRUCŢIILOR EXISTENTE, MODIFICATĂ ȘI COMPLETATĂ PRIN LEGEA nr. 223/2018 

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, nr. 676/03.08.2018

1. LISTA IMOBILELOR ÎNCADRATE ÎN CLASA I DE RISC SEISMIC

2. LISTA IMOBILELOR ÎNCADRATE ÎN CLASA a II-a DE RISC SEISMIC

3. LISTA IMOBILEOR ÎNCADRATE ÎN CLASA a III-a DE RISC SEISMIC

4. LISTA IMOBILELOR ÎNCADRATE ÎN CLASA a IV-a DE

5. LISTA IMOBILELOR CONSOLIDATE

6*. LISTA IMOBILELOR îNCADRATE îN CATEGORII DE URGENŢĂ. NEîNCADRATE îN CLASE DE RISC SEISMIC CORESPUNZATOARE

7*. LISTA IMOBILELOR NEîNCADRATE îN CATEGORII DE URGENŢĂ SAU îN CLASE DE RISC SEISMIC CORESPUNZATOARE

* Codul de evaluare antiseismică P100-3/2008 – normativul de proiectare în vigoare – încadreaza construcţiile în clase de risc seismic. Pentru încadrarea în clasa de risc seismic corespunzătoare, conform prevederilor art. 2 alin.(1) lit.b) din O.G. nr. 20/1994, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari / reprezentanţii proprietarilor se pot prezenta la punctul nostru de lucru din B-dul NAŢIUNILE UNITE nr.1, bloc 108A, sc.1, parter, sector 5, municipiul București (telefon: 021 371 50 50) pentru a ridica spre completare anexele nr. 5, 6 și 7 la Normele metodologice de aplicare a O.G. nr. 20/1994, documente necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie publică de servicii – expertizarea tehnică din punct de vedere al riscului seismic al construcţiilor încadrate în categoriile de urgenţă U1, U2, U3 / neîncadrate nici în categorii de urgenţă, nici în clase de risc seismic. 

Sursa: PMB

Foto: Bucurestiul

Despre cutremurele din România

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Sursa

Bucureștiul e capitala europeană  cu cel mai mare risc seismic

Ce va însemna următorul cutremur major În fiecare zi, zeci de mii de vieți sunt în pericol

Conform calculelor Re:Rise privind rezistența clădirilor, doar în București avem peste 2200 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând zeci de mii de apartamente și spații comune. Iar acestora li se adaugă și restul localităților din România expuse activității seismice din Vrancea.

Sursa

Wikipedia

Sute de imobile din Bucuresti, pericol public in caz de cutremur

350 de cladiri din Bucuresti sunt incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita), cu o cladire mai mult fata de raportul anterior, conform AMCCRS - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic - care a publicat pe site lista actualizata a imobilelor expertizate tehnic din punctul de vedere al riscului seismic. 

Lista a fost actualizata pe 3 mai a.c. 

Alte 363 de imobile (+3 fata de raportul anterior) au fost incadrate in clasa a II-a de risc seismic (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar in clasa a III-a (care include cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante) se afla 112 cladiri (+1).  

Numarul imobilelor incadrate in clasa a IV-a de risc seismic (corespunzator constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare) s-a mentinut la 9.  

De asemenea, sunt 95 de imobile consolidate (+1 cladire fata de raportul precedent), dintre care unele sunt doar partial consolidate. 

Alte 1.558 de imobile (-1 cladire) se afla pe lista celor expertizate tehnic plasate in categorii de urgente. 

In acelasi timp, mai sunt 145 de imobile expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic neincadrate in categorii de urgenta sau in clase de risc seismic corespunzatoare. 

Actualizarea listelor existente se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si utilizand informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic. 

AMCCRS - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a fost infiintata de Primaria Capitalei. Administratia are ca obiectiv de activitate reducerea riscului seismic al constructiilor existente in Municipiul Bucuresti, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur si actioneaza pentru realizarea masurilor de interventie la constructiile care prezinta niveluri insuficiente de protectie la cutremure. 

Cutremurul, risc major in Romania 

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.  

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa. 

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele peste 8,5 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane si la inceputul acestui an sub 20%. La finalul lunii martie 2019 erau active la nivel national 1.706.342 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform statisticilor Pool-ului. Astfel, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 19,01%. 

Reamintim ca incheierea unei asigurari obligatorii impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) nu este permisa in cazul locuintelor din cladirile cu bulina rosie. 

SFATURI in caz de cutremur: 

  • Incearca sa ramai calm!
  • Ramai in interiorul casei. Nu folosi lifturile sau scarile in timpul cutremurului!
  • Evita sa stai in apropierea rafturilor, mobilierului inalt sau corpurilor suspendate.
  • Stai departe de ferestre, usi glisante din sticla si oglinzi.
  • Nu sta niciodata sub balcon. Nu iesi pe balcon sau pe terasa.
  • Daca te afli in bucatarie, opreste gazul si indeparteaza-te de aragaz.
  • Stai sub un corp de mobilier solid, tocul unei usi sau sub o grinda.
  • In lipsa unui loc sigur, acopera-ti capul si stai ghemuit intr-un colt interior al incaperii.
  • Cand parasesti locuinta, ia cu tine actele de identitate, un mijloc de iluminat cu baterii, medicamente, bani, haine de schimb etc.
  • Pregateste un kit de supravietuire in caz de cutremur. Tine-l intr-un loc accesibil.

Acest articol este proprietatea Media XPRIMM.

Sursa:

http://www.1asig.ro/Sute-de-imobile-din-Bucuresti-pericol-public-in-caz-de-cutremur-articol-3,100-60990.htm