Topul noilor cartiere rezidenţiale mari

4 August 2018 • Real estate

Topul noilor cartiere rezidenţiale mari

3 mai 2018 Alexandru Urzica

Creditele ipotecare se scumpesc, inflaţia înghite neaşteptat de mult din creşterile salariale, iar preţul locuinţelor se măreşte constant. Totuşi, doar în câteva luni s-au lansat pe piaţa bucureşteană zece ansambluri rezidenţiale cu peste 12.000 de apartamente. Evoluţia aminteşte de perioada pre-criză.

Dezvoltatorii s-au grăbit să anunţe, în ultima jumătate de an, o serie de cartiere rezidenţiale mari în Bucureşti şi împrejurimi, frenezie care aminteşte de evenimentele care au condus la criza imobiliară din 2008. Revista Capital a contabilizat şase proiecte nou lansate care au planificate peste 1.000 de apartamente fiecare, ba două dintre ele chiar depăşesc 2.000 de unităţi locative. Acestea completează o listă cu alte nouă proiecte mari, identificate de Coldwell Banker România, care se află în dezvoltare de mai mulţi ani şi care numără peste 1.000 de locuinţe fiecare.

Din 2015 încoace, pe piaţa bucureşteană se livrează anual volume record de locuinţe. În prezent, brokerii Coldwell Banker au numărat peste 14.000 de locuinţe aflate în diverse faze de dezvoltare.

„Majorarea dobânzilor, diminuarea fondurilor Prima Casă, creşterea costurilor de dezvoltare şi evenimentele macroeconomice negative pot reprezenta un risc pe termen mediu şi lung, iar dezvoltatorii vor înregistra succes doar dacă planurile de business vor fi realizate temeinic”, a declarat recent Bogdan Voica, CEO-ul Coldwell Banker România.

Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la o mare parte a  creditelor în lei, a ajuns în aceste zile la un maxim al ultimelor patru luni şi jumătate, cu o tendinţă generală crescătoare, potrivit previziunilor făcute de economişti. Fondurile programului „Prima Casă“, pe care încă se bazează mulţi dezvoltatori şi cumpărători, sunt cu 20% sub plafonul din 2017, iar în primele două săptămâni de la lansare s-au epuizat 5% din bani. De cealaltă parte, creditele ipotecare clasice sunt puţin mai scumpe şi au impedimentul major al unui avans de minim 15%. În ultimul an, preţul apartamentelor vechi din Bucureşti a crescut cu 9,6% până la 1.219 euro/mp util, în timp ce locuinţele noi s-au scumpit cu 13,1% până la 1.386 euro/mp util, potrivit datelor imobiliare.ro. Inflaţia de 5%, un maxim al ultimilor cinci ani, începe să anuleze creşterile salariale şi se simte şi în preţul materialelor de construcţie.

Urmărind aceste evoluţii, dezvoltatorii de locuinţe ar trebui să fie cel puţin precauţi, stare de care nu dau dovadă deocamdată.

Cine pariază

Topul celor mai mari zece ansambluri rezidenţiale noi cumulează peste 12.000 de apartamente ce ar trebui livrate cumpărătorilor în următorii 3-5 ani. Doar trei dintre ele au primele clădiri în construcţie.

Cei zece investitori, dintre care doi sunt la primele proiecte, vor să plaseze peste 800 mil. euro în aceste construcţii. Spre deosebire de marile ansambluri anunţate şi abandonate înainte de criză, noile cartiere sunt în oraş şi au acces la mijloacele de transport.

Recunoscut deja drept cartierul de afaceri al Bucureştiului, zona Barbu Văcărescu – Pipera are în diferite faze de dezvoltare proiecte imobiliare ce cumulează investiţii de circa un miliard de euro, potrivit unei analize realizate de Bucharest Real Estate Club. Majoritatea sunt clădiri de birouri, însă nu lipsesc nici locuinţele. Cel mai mare ansamblu rezidenţial din zonă, cu circa 2.000 de locuinţe, va fi ridicat de omul de afaceri Mohammad Murad lângă autobaza RATB din Pipera. În apropiere, lângă reprezentanţa Porsche, compania cu capital sud-african Prime Kapital vrea să ridice un cartier cu 767 de locuinţe, construite pe un teren cumpărat de la familia Becali.  Pe malul lacului Pipera, din Voluntari, fraţii Isaac şi Ido Hagag vor să construiască primul lor proiect din afara Israelului. Într-o primă etapă, cartierul H Pipera Lake va avea cinci blocuri cu 390 de apartamente, însă întregul proiect prevede construcţia a 17 imobile.

Noul El Dorado

Cel mai nou punct apărut pe harta imobiliară a Capitalei este zona Expoziţiei. Doar anul trecut s-au încheiat aici opt tranzacţii majore cu terenuri în valoare de peste 70 mil. euro, un record pentru piaţa imobiliară locală. În câţiva ani aici ar trebui să apară peste 1.800 de apartamente, 11 clădiri de birouri şi spaţii expoziţionale. Cele mai mari proiecte de aici sunt dezvoltate de antreprenorii Dan Şucu, Valentin Vişoiu şi Gheorghe Iaciu (prin Impact Developer & Contractor). Pe o parte din fosta fabrică Laromet din Bucureştii Noi, AFI Europe a început construcţia primului său proiect de locuinţe din România, iar la câţiva kilometri depărtare, în Mogoşoaia, firma de construcţii a familiei Erbaşi, alături de antreprenorul Daniel Piţurlea, ridică un ansamblu ce va totaliza 1.000 de apartamente.

În cartierul Drumul Taberei, Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center, alături de asociatul său Saddiq Abu Seedo, lucrează deja la primul lor ansamblu rezidenţial, pe o parte din terenul fostei fabrici Tricodava. Lângă mallul Plaza Romania, omul de afaceri Alin Niculae dezvoltă un ansamblu de proporţii ce înlocuieşte fabrica de pâine Lujerul. În cartierul Militari, Dragoş Bîlteanu vrea să înceapă şi el, în acest an, construcţia unui cartier cu 40 de blocuri.

Trebuie precizat că ponderea locuinţelor adresate clasei medii a atins în acest an cel mai ridicat nivel deţinut vreodată de acest segment în totalul locuinţelor aflate în dezvoltare, potrivit Coldwell Banker. Chiar dacă, teoretic, destinatarii acestor locuinţe sunt mai înstăriţi, ei pot îngroşa rândul românilor executaţi de bănci, în cazul unor turbulenţe economice cât de minore.


Acest articol a fost publicat în numărul 17 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 30 aprilie - 6 mai 2018.

Sursa: Capital



Previous article
Testimonial Adam UK