Studiu: 80% din cumpărători / chiriași continuă să caute proprietăți

23 Aprilie 2020 • Imobiliare

Studiu: 80% din cumpărători / chiriași continuă să caute proprietăți

Studiu Imobiliare.ro: 80% dintre cumpărători și chiriași continuă să caute proprietăți.

„Nevoia de locuire nu poate dispărea pur și simplu”.

Spre deosebire de cei interesați de achiziții, care sunt mai dispuși să amâne încheierea unei tranzacții, o treime dintre potențialii chiriași spun că nu pot face acest lucru.

Potrivit unui chestionar aplicat de imobiliare.ro în rândul vizitatorilor de pe portal, în perioada 9-16 aprilie, majoritatea românilor care au o nevoie imobiliară în momentul de față se arată în continuare interesați de această piață, rămânând activi în procesul de căutare, în ciuda situației create de răspândirea COVID-19. Pe segmentul închirierilor, disponibilitatea de a încheia o tranzacție, chiar în actualul context de piață, este și mai mare decât în materie de vânzări. Dintre cei care au răspuns chestionarului adresat de Imobiliare.ro, majoritatea, anume 72% din total, ar fi interesați de achiziția unei proprietăți imobiliare, în vreme ce 16% ar vrea să închirieze (restul nu au în vedere niciuna dintre aceste variante).

Aproximativ jumătate dintre potențialii cumpărători au declarat că situația actuală le-a afectat puțin (26%) sau chiar deloc (25%) procesul de căutare a unei proprietăți imobiliare, aceștia continuând să contacteze proprietarii sau agenții vânzători pentru imobilele care îi interesează. Pe de altă parte, 32% dintre participanții la studiu au spus că, deși urmăresc proprietăți, nu mai contactează proprietarii sau agenții vânzători, în vreme ce restul de 17% și-au suspendat căutarea.

Pe de altă parte, mai bine de 60% dintre cei interesați de închirieri au spus că situația actuală le-a afectat puțin (37%) sau chiar deloc (24%) procesul de căutare. Totodată, 21% dintre potențialii chiriași au spus că, deși continuă să urmărească proprietăți, nu mai contactează proprietarii sau agenții vânzători, în vreme ce aproximativ 18% și-au oprit căutarea.

Doar 7% dintre cei interesați de o achiziție ar renunța la aceasta

Un fapt ce influențează în mod direct puterea de cumpărare a populației, inclusiv în materie de locuințe, este, desigur, evoluția veniturilor. În cadrul studiului derulat de Imobiliare.ro, 51% dintre respondenții interesați de o achiziție au declarat că veniturile familiei au rămas neschimbate în luna februarie, iar 46% au recunoscut că acestea s-au diminuat. În mod interesant, aproximativ 3% dintre cei chestionați au consemnat chiar majorări la acest capitol.

Dintre cei aflați în căutarea unei proprietăți de închiriat, 36% au declarat că veniturile familiei au rămas neafectate în luna februarie, în timp ce 62% au înregistrat scăderi în această privință, iar 2% au înregistrat creșteri.

Nevoia de locuire nu poate dispărea pur și simplu, ea poate fi însă amânată. Ținând cont de evoluția situației din domeniul sanitar, majoritatea potențialilor cumpărători, mai exact 57% din total, au declarat că își pot amâna nevoia imobiliară cu aproximativ șase luni, în vreme ce 27% pot face lucrul acesta pentru o perioadă maximă cuprinsă între una și trei luni. Aproximativ 9% dintre cei intervievați au, însă, o nevoie imobiliară urgentă, iar doar 7% ar renunța la achiziție, în contextul actual de piață.

Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro

Spre comparație, doar 16% dintre potențialii chiriași și-ar putea amâna nevoia imobiliară cu peste șase luni, în vreme ce 49% pot face lucrul acesta pentru o perioadă cuprinsă între una și trei luni. În mod interesant, însă, o treime dintre cei intervievați, anume 33%, au o nevoie imobiliară urgentă, iar doar 2% ar renunța la închiriere.

Deschidere crescută față de instrumentele de promovare online

În contextul actual de piață, profund marcat de restricțiile de circulație impuse populației, agenții imobiliari și reprezentanții de vânzări ai dezvoltatorilor încearcă să se adapteze la nevoile clienților printr-o prezență mai puternică în mediul online. Dintre instrumentele online considerate de ajutor în procesul de achiziție a unei proprietăți, între 61% și 64% dintre potențialii clienți au declarat că tururile virtuale, vizionările online și prezentările video sunt importante și foarte importante (toate aceste soluții deținând ponderi similare în preferințele consumatorilor). Totodată, aproximativ 42% dintre cei chestionați sunt de părere că videoconferințele cu proprietarul sau agentul vânzător sunt importante și foarte importante, în vreme ce 34% ar considera utilă o facilitate de semnare online a contractelor.

Pe de altă parte, aproximativ 70% dintre potențialii chiriași sunt de părere că tururile virtuale, vizionările online și prezentările video sunt importante sau foarte importante. De asemenea, aproape 50% dintre cei chestionați cred că videoconferințele cu proprietarul sau agentul vânzător sunt importante și foarte importante, în vreme ce 52% ar considera utilă o facilitate de semnare online a contractelor.

Pe fondul acestei deschideri față de instrumentele de promovare și comunicare online, 29% dintre participanții la studiul Imobiliare.ro au declarat că ar fi interesați să achiziționeze o proprietate chiar fără o vizionare clasică, în vreme ce 7% s-au arătat chiar foarte interesați de această variantă. Pe de altă parte, 32% dintre respondenți ar fi puțin interesați de o asemenea opțiune, iar alți 32% deloc.

Pe segmentul închirierilor, disponibilitatea de a încheia o tranzacție fără o vizionare clasică este încă și mai mare. Astfel, 47% dintre respondenți se arată deschiși față de această variantă, iar 12% ar fi chiar foarte interesați. Pe de altă parte, 27% dintre respondenți ar fi puțin interesați de o asemenea soluție, iar restul, deloc.

Așteptările clienților cu privire la evoluția prețurilor

În ceea ce privește evoluția prețurilor de vânzare pentru proprietățile rezidențiale, 12% dintre vizitatorii portalului estimează că acestea vor rămâne la fel în perioada următoare, în vreme ce 31% se așteaptă la un recul ușor, de până la 10%, 35% estimează că scăderile vor fi cuprinse între 20% și 30%, iar restul de 22% au în vedere un declin de peste 30%.

Cât despre evoluția prețurilor de închiriere, 15% dintre potențialii chiriași estimează că acestea vor rămâne la fel în perioada următoare, în vreme ce 32% se așteaptă la un minus de până la 10%, 29% cred că scăderile vor fi cuprinse între 20% și 30%, iar restul de 24% anticipează un declin de peste 30%.

Studiul s-a desfășurat online pe platforma imobiliare.ro în perioada 9-16 aprilie, pe un esantion de 5.200 de respondenți, cumpărători și chiriași aflați în proces de căutare la momentul declanșării crizei sanitare.


Sursa: imobiliare.ro