Blog

Creditarea si piata imobiliara in 2019 #finzoom

28 Ianuarie 2019 • Imobiliare

Anul 2019 aduce cateva modificari importante pentru consumatorii de credite. Creditele imobiliare, credite de consum, precum si Prima Casa sunt vizate de modificari in acest an.

Continuati sa cititi


Ce se va intampla in 2019 cu pretul la imobiliare? Raspunde Adrian Crivii, fost sef ANEVAR

2 Ianuarie 2019 • Imobiliare

Ce se va intampla in 2019 cu pretul la imobiliare? Raspunde Adrian Crivii, fost sef ANEVAR Ce se va intampla cu pretul locuintelor in 2019 si unde ne aflam fata de bula imobiliara din 2008 Deja exista in Romania un oras in care preturile apartamentelor le-au depasit pe cele de dinaintea crizei economice. Ramane de vazut daca, incepand din 2019, vor continua scumpirile si in restul tarii sau daca dimpotriva, piata se va prabusi din nou. Pana acum, nici macar analistii cu experienta in finante si imobiliare n-au cazut de acord asupra unui scenariu.

Continuati sa cititi


Boom imobiliar sau criză la orizont? Vinzi sau cumperi?

6 August 2018 • Imobiliare

Pentru toți cei interesați în tranzacții imobiliare, un dialog pertinent cu profesioniști în domeniu este foarte util – Octavian Bădescu, fondator Remax Freedom Group, și Dana Gațe, Broker Owner Remax Freedom Grup, sunt invitații lui Alexandru Răducanu pentru a desluși provocările actuale, tendințele și oportunitățile pieței de imobiliare din România. Fie că ești investitor în imobiliare, fie vrei să cumperi, să vinzi sau să închiriezi o locuință, această emisiune este pentru tine!

Continuati sa cititi


2019: Se SCHIMBĂ regulile la credite, inclusiv la Prima Casă!

7 Ianuarie 2019 • Imobiliare

Dacă te numeri printre cei care și-au pus în gând să-și cumpere o casă în 2019, trebuie să știi că accesarea de credite este mai dificilă, chiar și pentru programul Prima Casă. După un 2018 lipsit de turbulențe în imobiliare, 2019 și-a luat startul sub semnul unor schimbări de fundal cu bătaie lungă. Astfel, data de 1 ianuarie marchează intrarea în vigoare a noilor reglementări ale Băncii Naționale a României (BNR) privind condițiile de creditare. Aprobate spre finele anului trecut, normele vizează gradul total de îndatorare acceptat la accesarea unui împrumut, calculat ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. În 2019, plafonul maxim permis de către băncile de pe piața autohtonă este substanțial mai scăzut, ajungând până la un maximum de 40% din venitul net la creditele în lei. Modificarea este una cât se poate de notabilă, având în vedere că, în urmă cu doar un an, același indicator ajungea până la aproximativ 60%, în funcție de bancă – depășind, în unele cazuri, chiar și acest nivel. Pe de altă parte, de constrângeri sensibil mai accentuate vor fi afectați cei care ar intenționa să acceseze un împrumut în valută, plafonul aplicat pentru acest tip de credite fiind de doar 20%. „Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN”, precizează oficialii BNR.

Continuati sa cititi


2019: Se dau din nou credite Prima Casă! Condițiile sunt aceleași, cu o EXCEPȚIE

5 Martie 2019 • Imobiliare

În 2019, cei care vor să acceseze credite Prima Casă vor avea de ales între 15 bănci participante la program. După un început de an marcat de o serie de discuții privind transformarea programului Prima Casă într-unul strict social, creditarea cu garanția statului este, în sfârșit, reluată, însă fără modificarea condițiilor de funcționare. Astfel, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a primit, din partea Ministerului Finanțelor Publice, acordul de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei (dintr-un plafon total de două miliarde de lei alocat pentru tot anul 2019). „Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante”, au punctat reprezentanții FNGCIMM.

Continuati sa cititi


Andrei Marinescu, Re/Max: Tehnologia nu va putea inlocui consultantul de vanzari in imobiliare

28 Februarie 2019 • Imobiliare

Se estimeaza in prezent ca tehnologiile de tip PropTech, precum inteligenta artificiala sau blockchain, vor crea, in urmatoarele decenii, puternice turbulente in industria globala de Real Estate, implicit in ceea ce priveste existenta locurilor de munca in consultanta imobiliara de specialitate. Andrei Marinescu (38 de ani), broker / owner Re/Max, cu experienta de 11 ani in piata imobiliara, are insa o viziune optimista legata de viitorul consultantei imobiliare. In opinia, tehnologia nu va putea inlocui, cel putin in urmatorii ani, consultantul de vanzari, in contextul in care, "cumparatorii au nevoie sa afle lucruri pe care tehnologia nu le poate oferi inca; au frici, au temeri, au nevoie de ghidaj si asistenta in procesul de cumparare".

Continuati sa cititi


Extinderea TVA de 5%, gura de oxigen pentru piata imobiliara? Ce se intampla cu preturile apartamentelor in 2019

7 Februarie 2019 • Imobiliare

Modificarile fiscale de la sfarsitul anului trecut au adus si o veste buna atat pentru dezvoltatori cat si pentru clienti. Potrivit analistilor companiei de consultanta Frames, extinderea marjei reduse de TVA de 5% la toate locuintele de sub 120 mp si de maximum 250 mp pentru teren, va influenta in sens pozitiv piata.

Continuati sa cititi


Astazi se implinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977. In cazul unui seism similar, aproximativ 850.000 locuinte ar putea fi afectate

5 Martie 2019 • Imobiliare

Astazi se implinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, in urma caruia efectele au fost devastatoare: aproape 1.600 de vieti pierdute si circa 35.000 de locuinte complet distruse. In prezent, doar 19% din cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au o polita obligatorie de asigurare impotriva dezastrelor (PAD), iar 16% au si o asigurare facultativa. Astfel, din totalul locuintelor din Romania, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin polite obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au si o asigurare facultativa.

Continuati sa cititi


Forte Partners ar urma sa construiasca doua cladiri de spatii de birouri si locuinte de 8 etaje pe terenul din Calea Serban Voda

5 Martie 2019 • Imobiliare

Forte Partners, companie controlata de omul de afaceri Geo Margescu, are in plan idezvoltarea unui ansamblu de spatii de birouri, prin intermediul societatii Serban Voda Plaza Development SRL, pe un teren de peste 18.000 mp situat pe Calea Serban Voda, langa fabrica de ciorapi Adesgo, vis-a-vis de Parcul Tineretului. Proiectul era cunoscut presei economice de acum doi ani, atunci cand pe site-ul Ordinului Arhitectilor din Romania in minuta sedintei pentru avizul de oportunitate pentru PUZ s-a discutat despre constructia "unui complex rezidential cu locuire colectiva, birouri, comert si servicii", cu "un regim de inaltime de P+14". Initiatorul, Serban Voda Plaza Development, solicita trecerea terenului de 18 ha, de la incadrarea CA2 de PUG, la M2A in PUZ, care ar fi dus POT la 80% si CUT la 3,6.

Continuati sa cititi


One United Properties, obligata sa suspende lucrarile de constructie la turnurile de locuinte si spatii de birouri One Floreasca City

6 Martie 2019 • Imobiliare

One United Properties, obligata sa suspende lucrarile de constructie la turnurile de locuinte si spatii de birouri One Floreasca City One United Properties trebuie sa opreasca lucrarile de constructie la investitia de 100 de milioane de euro in fosta platforma Automatica, situata la intersectia Bulevardului Mircea Eliade cu Calea Floreasca din Capitala, in contextul in care Asociatia Salvati Bucurestiul, condusa de Nicusor Dan, a obtinut pe 4 martie in Instanta suspendarea executarii HCGMB nr. 85/2011, acordul de mediere nr. 3/2017 si autorizatia de construire nr. 4/1564415/2018 pentru proiectul de retail, locuintesi si spatii de birouri One Floreasca City.

Continuati sa cititi


Prăbuşirea de pe piaţa imobiliară continuă.

12 Ianuarie 2019 • Imobiliare

Prăbuşirea de pe piaţa imobiliară continuă. Datele oficiale confirmă: în luna decembrie 2018 au fost vândute cu 22% mai puţine locuinţe decât în noiembrie 2018

Continuati sa cititi


Cum au mers tranzacțiile imobiliare în 2018?

12 Februarie 2019 • Imobiliare

Cum au mers tranzacțiile imobiliare în 2018? Evoluția numărului de tranzacții imobiliare se află în corelație cu cea a cererii și ofertei și poate fi pusă pe seama tendinței generale de stabilizare a pieței.

Continuati sa cititi


ADIRU: 2019 a început bine pentru piața imobiliară. Eliminarea restricțiilor pentru TVA 5% poate crește cererea de locuințe noi chiar și cu 30%

1 Februarie 2019 • Imobiliare

Anul 2019 a început cu o veste foarte bună pentru domeniul imobiliar care va aduce multiple beneficii, atât sociale, cât și economice și fiscale. Este vorba despre eliminarea restricției de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% la achiziția unei singure locuințe noi din luna ianuarie, care are inclusiv potențialul de a crește cererea pe acest segment chiar și cu 30%, au declarat reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU) la solicitarea CPI.

Continuati sa cititi


2010 Cum au reusit unii dezvoltatori sa faca locuinte in Colentina, iar altii intra in insolventa

1 Februarie 2010 • Imobiliare

In timp ce in cadrul proiectelor Rose Garden si Doamna Ghica Plaza au fost construite recent aproximativ 1.500 de apartamente noi, dezvoltatorii ansamblului Blue Tower au intrat in procedura de insolventa cand proiectul era aproape de finalizare, in timp ce israelienii de la Euro Habitat promit de mai bine de doi ani sa finalizeze primele locuinte din Planorama.

Continuati sa cititi


Imobiliarele în 2019: Ne paște o criză ca cea din 2008? Datele statistice arată că NU!

13 Decembrie 2018 • Imobiliare

Imobiliarele în 2019: Ne paște o criză ca cea din 2008? Datele statistice arată că NU! În imobiliare, condițiile actuale de piață sunt semnificativ diferite, astfel că în 2019 nu se anunță o criză similară celei din urmă cu zece ani.

Continuati sa cititi


Loviturile imobiliare ale celui mai misterios investitor grec din România

23 Ianuarie 2013 • Imobiliare

„Papalekas este un antreprenor bine înfipt în piaţă, care a reuşit să încheie o serie de tranzacţii majore atât înainte, cât şi în timpul crizei. El nu reprezintă exemplul grecesc, de vreme ce nivelul său de influenţă este unul european, dacă nu global, şi România este doar una dintre ţările în care este activ. Mai există câţiva greci ca el, dar toţi sunt excepţii, nu regula“, consideră Ilias Papageorgiadis, proprietarul companiei de consultanţă cu capital grecesc More Real Estate Services.

Continuati sa cititi


2019 ar putea aduce un nou crash imobiliar. Avertismentele specialiștilor

20 Noiembrie 2018 • Imobiliare

2019 ar putea aduce un nou crash imobiliar. Avertismentele specialiștilor 2019 ar putea aduce un nou crah imobiliar. Specialiştii avertizează că piaţa de profil dă deja semne de prăbuşire, pentru că vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe orașe din țară, exact ca în 2008. Iar analiştii nu mai au niciun dubiu că ne aflăm într-un moment de răscruce, chiar înainte de o ieftinire a proprietăţilor imobiliare. Românii sunt deja speriaţi de înăsprirea condiţiilor de creditare şi încep să renunţe la ideea de a cumpăra o casă în rate. În urmă cu un an, orice proiect imobiliar scos la vânzare îşi găsea imediat cumpărători. Conta prea puţin că blocul exista doar pe planşele arhitecţilor. Acum, însă, dezvoltatorii imobiliari sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mic de clienţi.

Continuati sa cititi


Clasificarea cladirilor de birouri

3 Decembrie 2018 • Imobiliare

Clasificarea cladirilor de birouri Birourile sunt clasificate in clasele A, B sau C, in functie de indeplinirea urmatoarelor caracteristici (indicate de catre BOMA)

Continuati sa cititi


Mohammad Murad livrează, în 2019, primele 600 de apartamente din Onix Park

22 Noiembrie 2018 • Imobiliare

Mohammad Murad livrează, în 2019, primele 600 de apartamente din Onix Park Primele 600 de apartamente din Onix Park North Area Residence, cel mai mare ansamblu rezidențial aflat în construcție în zonă Aviației – Șoseaua Pipera, vor fi livrate în 2019, în urmă unei investiții de 32 de milioane de euro, atât în construcția de locuințe cât și de facilități. Construcția primei faze a Onix Park a demarat în urmă cu cinci luni, până în prezent fiind vândute aproximativ 150 de locuințe. Cele 600 de locuințe sunt grupate în două imobile cu un regim de înălțime redus, P+4 etaje, și un imobil cu un regim de înălțime S+P+11 etaje, care vor fi finalizate în lunile iunie și noiembrie 2019.

Continuati sa cititi


Antreprenorul care şi-a construit prima casă eco-pasivă din România: „Iarna plătesc 10 euro pe lună încălzire şi apă caldă“

29 Noiembrie 2018 • Imobiliare

Antreprenorul care şi-a construit prima casă eco-pasivă din România: „Iarna plătesc 10 euro pe lună încălzire şi apă caldă“ Omul de afaceri clujean Béla Barabás (49 de ani), care s-a mutat de aproximativ 3 ani în prima clădire eco-pasivă certificată din România, a povestit pentru „Adevărul” cum este viaţa într-o astfel de locuinţă a viitorului. Casa a costat 1.000 - 1.200 de euro pe metru pătrat.

Continuati sa cititi


Autorizațiile pentru construcția de locuințe și-au accentuat declinul în octombrie, cu o scădere de 4%

29 Noiembrie 2018 • Imobiliare

Autorizațiile pentru construcția de locuințe și-au accentuat declinul în octombrie, cu o scădere de 4% Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut în octombrie cu 4% față de aceeași lună a anului trecut, până la 3705, declin mai accentuat decât cel înregistrat în luna precedentă, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Continuati sa cititi