Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale

18 Martie 2021 • Articole

Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite.

În ciuda contextului creat de Covid-19, piața rezidențială autohtonă a consemnat o evoluție pozitivă în ultimul an, cel puțin în materie de livrări de locuințe. „Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale, care a rezistat foarte bine șocului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei Covid-19”, subliniază Andrei Sârbu, CEO SVN Romania. Potrivit unii raport de piață realizat de către compania de consultanță imobiliară, peste 24.000 de unități locative se află la ora actuală în construcție în București și împrejurimi, dintre care aproximativ 18.000-20.000 de unități locative ar urma să fie finalizate în acest an – rezultatul depinzând de măsura în care dezvoltatorii își vor menține ritmul actual de construcție și de ușurința cu care vor putea fi întocmite procesele de predare ale lucrărilor.

Un atare volum de livrări fi similar cu cel înregistrat în 2020, când în București și împrejurimi s-a înregistrat un nou record de locuințe finalizate, chiar în contextul răspândirii noului coronavirus. Astfel, 20.733 de locuințe au fost finalizate anul trecut în zona București-Ilfov, în creștere cu aproximativ 40% față de anul 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

„S-au înregistrat creșteri ale tranzacțiilor în toate marile orașe din România, livrările au înregistrat noi recorduri în București, iar accesibilitatea achiziționării unei locuințe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă. Astăzi ne aflăm într-un moment mai bun comparativ cu cel în care eram acum un an, când actuala criză sanitară a debutat pe plan local. 2021 are deci premisele pentru înregistrarea unor noi rezultate bune.”

Andrei Sârbu, CEO SVN Romania

Segmentul mass market, în continuare majoritar

Potrivit reprezentanților SVN Romania, oferta nouă de locuințe din 2021 va înregistra în ansamblu schimbări nesemnificative comparativ cu 2020. Astfel, cele mai multe unități programate spre finalizare anul acesta în București și împrejurimi (aproximativ 55,2%) se adresează segmentului mass market. Acest segment este reprezentat de proiecte amplasate în marile cartiere ale orașului sau în zone mărginașe, ale căror prețuri de tranzacționare nu depășesc, de regulă, 1.300 de euro pe metru pătrat util.

Pe de altă parte, aproximativ 8.300 de locuințe ce urmează a fi finalizate în 2021 pot fi încadrate în categoria middle market, numărul acestora fiind similar cu cel înregistrat în 2020. Prețurile acestor unități pleacă, de regulă, de la 1.300 de euro pe metru pătrat util și ajunge până la un maximum de 2.000 de euro pe metru pătrat. „Segmentul middle market va continua să atragă și în 2021 o pondere semnificativă din livrările de locuințe într-un context în care veniturile populației au înregistrat creșteri constante în ultimii ani, iar cererea pentru locuințe cu un amplasament bun, în punctele cele mai importante ale marilor cartiere sau ăn zonele semicentrale și de nord, a continuat să crească. De regulă, aceste proprietăți au suprafețe peste medie și finisaje de calitate”, explică oficialii companiei de consultanță.

Potrivit acestora, segmentul premium și de lux este preconizat a înregistra în 2021 cele mai bune rezultate de până acum, cu un volum de livrări preconizat de peste 700 de unități locative. De regulă, aceste unități sunt amplasate în zona de nord a orașului și au prețuri care pleacă de la 2.000 de euro pe metru pătrat util. În total, piața tranzacțiilor cu locuințe de lux atinge aproximativ 250 de milioane de euro pe an, potrivit estimărilor SVN Romania.

Locuințele noi din București, de 4 ori mai accesibile decât în 2008

Indicele de profil calculat de SVN Romania relevă că accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi în București a ajuns, la începutul lui 2021, la cel mai bun nivel al său de până acum, astăzi fiind, practic, de patru ori mai ușor să cumperi o locuință nouă în București, comparativ cu anul 2008.

Astfel, în ianuarie 2021 erau necesare 99,6 salarii medii pe economie la nivel național pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București (50 de metri pătrați suprafață utilă) sau o perioadă de 8,3 ani, comparativ cu 102 salarii medii în martie 2020, în momentul declansării pandemiei Covid-19, sau echivalentul unei perioade de 8,5 ani.

Spre comparație, în ianuarie 2019 erau necesare 107 salarii medii pe economie (8,9 ani), iar în ianuarie 2018 erau necesare 117,6 salarii medii pe economie (9,8 ani) pentru achiziționarea aceluiași apartament. Pe de altă parte, în 2008, momentul de vârf al pieței rezidențiale autohtone, erau necesare nu mai puțin de 393,6 salarii medii pe economie – sau o perioadă de aproape 33 de ani. De avut în vedere că salariul mediu din București este cu aproape o treime mai ridicat comparativ cu media națională.

Sursa: Imobiliare.ro