Andrei Moanță: Preconizăm o creștere a prețurilor locuințelor noi

1 Septembrie 2021 • Articole

Andrei Moanță: Preconizăm o creștere a prețurilor locuințelor noi

* ”Creșterile de prețuri pentru materialele de construcții și semnele de întrebare privind urbanismul în București – provocările pentru piața imobiliară”.

*Proiectul Core Timpuri Noi va avea până la 25 de stații de încărcare electrice.

Creșterea de prețuri pe care o preconizăm în Capitală este de până la 7% până la finalul acestui an, iar pâna la finalul anului viitor credem că vom asista la o creștere de peste 15% a prețurilor pentru locuințele noi, ne-a spus Andrei Moanță, CEO Prima Development Group, în cadrul unui interviu. Acesta ne-a vorbit despre proiectele sale, despre tendințele pieței, dar și despre provocări.

“Asistăm acum la alte două mari provocări pentru domeniu: creșterile de prețuri pentru materialele de construcții și semnele de întrebare privind urbanismul în București”, ne-a spus domnul Moanță.

Potrivit acestuia, și piața imobiliară merge în direcția sustenabilității, la fel ca multe segmente ale economiei. Astfel, proiectul Core Timpuri Noi pe care îl dezvoltă compania în București va fi primul ansamblu rezidențial cu o garanție de 5 ani din România. Tot în acest proiect, va fi inclusă o rețea de stații de încărcare electrice. “Credem că numărul de mașini electrice este într-o continuă creștere, iar infrastructura electrică disponibilă la acest moment pentru încărcarea acestui tip de mașini este și va fi o problemă reală. Prin această inițiativă, am ales să susținem și să contribuim la mărirea infrastructurii electrice românești, asigurând pentru viitorii rezidenți Core Timpuri Noi până la 25 de stații de încărcare“, a spus Andrei Moanță.

Cum vedeți evoluția prețurilor pe piața imobiliară până la finalul anului? Dar anul viitor?

Andrei Moanță: Atât în Oradea, cât și în București, cele două piețe unde suntem prezenți ca dezvoltator imobiliar rezidențial, vedem o evoluție a sectorului cu o apreciere a prețurilor pentru locuințele noi. În timp ce în Oradea se observă o creștere de până la 4% până la finalul acestui an și o creștere de aproximativ 8-10% pentru anul viitor, în București credem că lucrurile vor sta diferit. Creșterea de prețuri pe care o preconizăm în Capitală este de până la 7% până la finalul acestui an, iar pâna la finalul anului viitor credem că vom asista la o creștere de peste 15% a prețurilor pentru locuințele noi.

În timp ce creșterile din ambele orașe vor avea ca principal motiv scumpirea materialelor și manopera din construcții, în București există și câteva motive suplimentare care vor produce acest efect de creștere mult mai ridicată decât în cazul Oradei: creșterile de locuințe din anii anteriori au fost mai mici decât în alte orașe ale țării, Bucureștiul fiind singurul oraș mare care este la un nivel semnificativ mai mic al prețurilor raportat la perioada 2007-2008; apoi, blocajul autorizațiilor din București va reduce numărul de proiecte noi, astfel că cererea va crește raportat la numărul de locuințe disponibile în piață; nu în ultimul rând, costul apartamentelor raportat la nivelul salariului mediu, care în București este unul dintre cele mai bune din Europa, își va spune și el cuvântul în aceste majorări.

Care sunt diferențele între piața bucureșteană și Oradea?

Andrei Moanță: În primul rând cred că este vorba de plaja mare de preț între locuințele noi disponibile la vânzare. În timp ce în Oradea diferența între cele mai accesibile locuințe și cele construite în zonele bune ale orașului este de nivelul sutelor de euro, în București locuințele din zonele centrale ajung să fie chiar și de 2-3 ori mai scumpe decât cele din zonele de la periferie. Asta înseamnă că în Oradea cerințele clienților sunt mai omogene, nu există diferențe majore între diferitele zone ale orașului, pe când în București produsele trebuie să fie foarte bine calibrate pe cerințele clientului, în funcție de zona în care este dezvoltat proiectul.

Oradea este orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții din România, iar noi suntem bucuroși că am contribuit la acest statut al orașului prin proiectele rezidențiale de calitate pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor aici și pe care continuăm să le dezvoltăm, avand în vedere faptul că avem o cerere de locuințe care se menține la un nivel ridicat. Acest oraș atrage anual noi locuitori, care sunt cuceriți de modul în care arată el astăzi, de ușurința cu care își pot găsi un loc de muncă și care vor să își întemeieze o familie aici. În Oradea suntem cunoscuți în piață ca un dezvoltator care și-a respectat întotdeuna angajamentele în ceea ce privește calitatea locuințelor și termenele de predare, astfel că suntem prima alegere pentru majoritatea celor care vor să achiziționeze o locuință nouă în acest oraș. Extinderea pe piața din București a fost un pas fiersc în etapa de evoluție a companiei noastre, știm să construim locuințe durabile, sănătoase, integrăm tehnologii smart și promovăm fiabilitatea unui apartament. Avem experiență și o echipă internă de profesioniști în construcții, precum și o viziune clară despre cum să îmbunătățim stilul de viață al românilor.

Cum vedeți cererea clienților români pentru locuințe verzi?

Andrei Moanță: E clar că mergem în direcția sustenabilității pe multe planuri ale economiei, în general, iar în viitor companiile se vor concentra mai mult ca oricând pe reducerea amprentei de carbon. Nici industria imobiliară nu face excepție, astfel că auzim tot mai mult vorbindu-se de locuințe verzi, locuințe inteligente sau sisteme smart care ușurează viața și sunt prietenoase cu mediul. Interesul potențialilor cumpărători de locuințe merge și el mână în mână cu această tendință generală. Noi credem foarte mult în modul în care o locuință se comportă în timp și își păstrează calitățile sub acțiunea unor factori externi de mediu sau în condițiile utilizării de către rezidenți. Este ceea ce noi numim fiabilitate a locuinței. Experineța de peste 15 ani pe care o avem în domeniu ne-a permis să aducem îmbunătățiri ani de an produslui nostru, astfel că astăzi putem transmite cu încredere clienților noștri faptul că locuințele pe care le executăm sunt printre cele mai fiabile de pe piață, iar pe termen lung, achiziția unei locuințe Prima este cea mai bună investiție.

Totodată, proiectul Core Timpuri Noi pe care îl dezvoltăm în București va fi primul ansamblu rezidențial cu o garanție de 5 ani din România. Ca dezvoltator, noi efecturăm și foarte multă muncă de cercetare, iar ceea ce am constatat este că că peste 90% dintre problemele care se pot ivi după ce se termină garanția dezvoltatorului, în majoritatea cazurilor de 2 ani, nu sunt rezolvate în baza garanției pentru vicii ascunse conform legii 10, ci sunt rezolvate de proprietari și asociațiile de proprietari pe cheltuiala locatarilor. Astfel am avut această inițiativă de a oferi această garanție de 5 ani pentru ansamblul rezidențial Core Timpuri Noi, pentru că dorim să ne asumăm rolul de partener pe termen lung pentru cei care aleg să locuiască în ansamblul nostru.

Tot la Core Timpuri am ales să includem în proiect o rețea de stații de încărcare electrice, ca parte din implicarea pe care ne-am asumat-o în oferirea unor locuințe prietenoase cu mediul înconjurător. Trăim într-o eră în care sistemele inteligente și spațiile verzi ar trebui să facă parte din standardul oricărei locuințe noi. Viitorul este electric, credem asta cu tărie și este o direcție pe care am adoptat-o, anticipând totodată o nevoie tot mai mare pe care o vor avea clienții noștri. Credem că numărul de mașini electrice este într-o continuă creștere, iar infrastructura electrică disponibilă la acest moment pentru încărcarea acestui tip de mașini este și va fi o problemă reală. Prin această inițiativă, am ales să susținem și să contribuim la mărirea infrastructurii electrice românești, asigurând pentru viitorii rezidenți Core Timpuri Noi până la 25 de stații de încărcare.

Care sunt provocările pe piața imobiliară în acest an?

Andrei Moanță: Credem că în acest moment incertitudinile cauzate de pandemie s-au diminuat ca urmare a faptului că vânzările au mers pe toată această perioadă, singurele blocaje fiind în lock-down. Asistăm însă acum la alte două mari provocări pentru domeniu: creșterile de prețuri pentru materialele de construcții și semnele de întrebare privind urbanismul în București. Pentru materialele de construcții vedem creșteri mai mari ca niciodată, astăzi fiind practic imposibilă prezicerea unui cost de construire pentru un imobil nou de locuințe. În ceea ce privește urbanismul, Bucureștiul este blocat prin faptul că nu se pot obține autorizații de construire în niciun sector fără efectuarea în prealabil a unui PUZ, care durează aproximativ 2 ani. Asta înseamnă că avem astăzi în București o durată medie de 3 ani de zile pentru obținerea unei autorizații de construire.

Cum v-au afectat creșterile prețurilor materialelor de construcții? Ați aplicat modificări de prețuri?

Andrei Moanță: Nivelul creșterilor de prețuri pentru materialele de construcții cred că a fost ceva neașteptat pentru toți cei din industrie. Nu este primul an în care vedem scumpiri ale materialelor de construcții, în general la începutul fiecărui an apar corecții, însă niciodată nu am mai avut creșteri atât de mari. Oțelul aproape că și-a dublat prețul, iar multe dintre materialele de construcții au avut creșteri de preț de cel putin 20-30%.

Această situație ne-a obligat să operăm și noi corecții ale prețurilor pentru proiectele în desfășurare. Principala problemă este însă la proiectele noi, pe care acum le lansăm în piață, pentru că acolo ne este practic imposibil astăzi să facem calcule și să stabilim prețul de vânzare, neștiind cum vor evolua prețurile pentru materialele de construcții în perioada următoare.

Care sunt planurile PRIMA DEVELOPMENT GROUP pentru acest an?

Andrei Moanță: Pentru anul 2021 ne-am propus să continuăm investițiile atât în Oradea, unde avem în plan peste 3.000 de locuințe noi în următorii 5 ani, cât și în Capitală, acolo unde suntem deja prezenți cu două proiecte premiate internațional – Boemia Apartments, deja livrat, și Core Timpuri Noi, care va fi finalizat la sfîrșitul acestui an. În București suntem în căutare de terenuri mari, în zone bune ale orașului, iar la finalul acestui an și începutul anului viitor vom demara încă trei proiecte importante în Capitală, ce vor însuma peste 2.500 de apartamente. În prezent suntem în curs de autorizare cu un proiect rezidențial de anvergură în zona Sisești, pe un teren achiziționat în anii trecuți. Purtăm permanent discuții pentru achiziția de noi terenuri și, cum spuneam, ne uităm către terenuri mari. Credem că e destul de greu să mai găsești terenuri mici la prețuri competitive, în vreme ce terenurile mari nu sunt accesibile tuturor dezvoltatorilor, iar noi mai degrabă către acestea ne orientăm, dacă se încadrează în bugetul nostru.

Ce investiții mai aveți în vedere?

Andrei Moanță: Momentan atenția noastră este îndreptată către proiectele pe care le avem în pregătire. Procesul de pregătire a proiectelor este unul foarte laborios, pentru că încercăm să ne gândim cât mai mult încă din această etapă la toate riscurile, la toate detaliile pe care trebuie să le rezolvăm în proiectare și să facem o planificare a execuției construcției cât mai atentă. Așa că momentan cel mai mult ne ocupăm de proiectele pe care le avem în pregătire, însă rămânem în continuare atenți la evoluția pieței, iar dacă vor apărea oportunități pentru noi terenuri, amplasate în zone bune, care să corespundă profilului nostru, ne vom dori cu siguranță să le fructificăm.

Care au fost rezultatele financiare ale companiei în 2020? Ce estimări aveți pentru 2021?

Andrei Moanță: În 2020, cifra de afaceri consolidată la nivelul grupului este de 43 milioane euro, iar profitul grupului nostru este de aproximativ 16 milioane euro. Față de 2019, avem o creștere a cifrei de afaceri de aproximativ 30% și a profitui de aproximativ 20%. În 2021 estimăm o creștere cu aproximativ 20% a cifrei de afaceri, susținută de semnarea contractelor de vânzare-cumpărare pentru Boemia Apartments, primul proiect finalizat în București.

***

PRIMA DEVELOPMENT GROUP este cel mai mare dezvoltator imobiliar din Oradea și unul dintre cei mai activi din România, după numărul de unități rezidențiale livrate anual, cu 10 proiecte în derulare în prezent. Cu o experiență de 15 ani în construirea de locuințe durabile, compania și-a început activitatea în 2005, în Oradea, acolo unde a livrat până acum peste 3.000 de apartamente în imobile cu o valoare totală cumulată de peste 180 de milioane de euro. Din 2017 compania este prezentă și pe piața din București, acolo unde semnează până în prezent două proiecte rezidențiale, Boemia Apartments și Core Timpuri Noi, care au fost deja premiate internațional la European Property Awards. Viziunea Prima Development Group este cea care diferențiază proiectele rezidențiale pe care le semnează: echipa companiei este formată din profesioniști în construcția de locuințe, care sunt și constructori, nu doar dezvoltatori, dar și ingineri și arhitecți, nu doar antreprenori în afaceri. Ideea de locuință fiabilă se află în centrul filosofiei companiei, astfel că proiectele livrate de aceasta sunt realizate la calitate superioară și au durabilitate crescută în timp.

Sursa articolului: https://financialintelligence.ro/andrei-moanta-prima-development-group-preconizam-o-crestere-a-preturilor-locuintelor-noi-de-pana-la-7-pana-la-finalul-acestui-an-si-de-peste-15-pana-la-finalul-anului-viitor/