Închirierea locuințelor în imobile cu risc mare la cutremur

4 Mai 2022 • Articole

Închirierea locuințelor în imobile cu risc mare la cutremur

„Reducerea riscului seismic şi creşterea siguranţei cetăţenilor reprezintă o problemă de interes naţional şi de utilitate publică, în condiţiile în care efectul unui cutremur puternic ar avea un impact major nu doar asupra construcţiilor, ci şi asupra populaţiei şi economiei naţionale, astfel că se impune urgentarea demersurilor care să accelereze realizarea măsurilor de reducere a riscului seismic”, a spus ministrul dezvoltării, Cseke Attila, la briefingul după ședința de Guvern.

Actul normativ conține, printre altele, două prevederi: interzicerea desfășurării oricăror tipuri de activități (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic I interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I, până la recepția lucrărilor de intervenție.

Cseke Attila a anunțat încă din ianuarie schimbări în programul privind consolidarea clădirilor cu bulină roşie. Conform ministrului dezvoltării, proprietarii vor primi interdicţie la vânzarea locuinței timp de 25 de ani, excepție făcând cazurile în care se restituie către stat, la vânzarea apartamentului, costurile referitoare la consolidarea seismică. În acest moment, legea spune că blocurile cu risc seismic nu pot fi consolidate decât cu acceptul tuturor locatarilor, iar aceștia trebuie să achite costurile consolidării.

Citeşte întreaga ştire: Închirierea locuințelor în imobile cu risc mare la cutremur, interzisă de Guvern