Acestea sunt cele mai locuibile orașe din Europa

25 Iulie 2023 • Știri

Acestea sunt cele mai locuibile orașe din Europa

Europenii o duc destul de bine. Orașele lor, în special cele din jumătatea vestică a continentului, sunt, în general, locuri splendide pentru a trăi. EIU, evaluează "locuibilitatea" orașelor la nivel global, măsurând modul în care acestea se situează în cinci categorii: cultură și mediu, educație, asistență medicală, infrastructură și stabilitate. Orașele europene ocupă în mod constant primele locuri în clasament și continuă să o facă. Regiunea are mai multe orașe în top zece la nivel mondial decât orice altă regiune. Dar clasamentul relativ al unor orașe a scăzut, în principal din cauza faptului că standardele de viață din Asia și Australasia și-au revenit, în sfârșit, după o prăbușire pandemică. Graficele noastre de mai jos arată care sunt orașele europene cu cele mai bune rezultate și care sunt în declin.

Cele mai importante nu s-au schimbat în ultimul indice. Viena și-a păstrat locul de cel mai locuibil oraș din lume, obținând 98,4 puncte din 100 posibile în indicele EIU. Copenhaga, Zurich și Geneva s-au clasat pe locurile secunde, fără surprize. Orașele pitorești Budapesta, Praga și Bratislava au obținut cele mai mari punctaje din Europa de Est. Orașele estice Bratislava, București și Varșovia, împreună cu Stuttgart din vestul Germaniei, au fost orașele europene ale căror scoruri s-au îmbunătățit cel mai mult în 2022, în principal datorită standardelor mai ridicate în domeniul sănătății (a se vedea harta).

Mai surprinzător este faptul că mai multe orașe europene s-au numărat printre cele mai mari scăderi în clasamentele globale. Acest lucru are mai mult de-a face cu îmbunătățirile din alte părți decât cu problemele din Europa. Edinburgh a coborât cu 23 de locuri în ierarhia globală, mai mult decât orice alt oraș. Dar scorul său a scăzut cu mai puțin de un punct. Clasamentul altor orașe britanice, inclusiv Manchester și Londra, a scăzut de asemenea (a se vedea graficul). Viața în Londra, care a scăzut cu 12 locuri la nivel global, s-a îmbunătățit de fapt. Dar scorurile orașelor non-europene clasate imediat sub acesta s-au îmbunătățit cu mai mult.

Totuși, într-o mână de cazuri, orașele europene au devenit mai puțin plăcute pentru viață. Scorurile de stabilitate, care urmăresc criminalitatea și tulburările civile, s-au deteriorat în unele orașe. Revoltele de anul trecut din Stockholm, declanșate de planurile unui grup de extremă dreapta de a arde copii ale Coranului, au contribuit la scăderea capitalei Suediei cu 22 de locuri în clasamentul EIU, a doua cea mai mare scădere la nivel global. (Evenimente similare au avut loc și în acest an.) De asemenea, scorurile de stabilitate au scăzut și în Atena, care s-a confruntat cu tulburări civile și greve în semn de protest față de inflația ridicată. Instabilitatea, sub forma războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, a lăsat, fără surpriză, Kievul pe ultimul loc în clasamentul european.

Incendiile de pădure și valurile de căldură din această vară au făcut ca unele părți din sudul Europei să pară mai degrabă infernale decât paradisiace. Este posibil ca acest lucru să afecteze scorurile de anul viitor în ceea ce privește calitatea vieții. Dar, potrivit EIU, continentul rămâne cea mai plăcută parte a lumii.


For more information, please access https://www.economist.com/.