Cand la periferie vine ploaia....

14 Iulie 2018 • Imobiliare

Cand la periferie vine ploaia....

11.07.2018 de Daniel Dobre

-Sunteti constient de alegerea facuta? Si sunteti confortabil cu ea?!?
-Pai…adica daaaa…stiti, e de preferat sa dau 55.000 Euro pe un 2 camere in blocurile noi din Popesti, decat pe un apartament construit de Ceausescu, in Berceni! Ca sa nu mai zic ca cele din Popesti se vand finisate complet. Si ati vazut ce bine arata?!?
-Nu, n-am vazut, pentru ca tot ce mi-ati aratat a fost o randare.
-Pai da, dar asa o sa arate si cand e gata blocul!
-Lasand la o parte finisajele, totusi....nu aveti transport, nu aveti scoala, nu aveti magazine. Nici macar asfalt nu aveti!
-Ei, lasati, ca dupa ce e gata blocul se asfalteaza si strada, Mega Image deja a cumparat spatiul comercial de la parter, va face acolo magazin, la scoala ii duc pe copii dimineata cu masina si sa stiti ca suntem la doar 10 minute de metrou IMGB! Acum stam tot cam la aceeasi distanta si nu ne plangem!

Aceasta este o discutie purtata cu un client acum cativa ani. Aveam un apartament de vanzare in Berceni, la 500 de metri de gura de metrou. Costa 57.500 Euro. Iar eu eram(din nou) surprins ca cineva prefera sa cumpere in Popesti, in loc sa cumpere in oras. Langa piata, cu Mega la scara, cu farmacie non-stop, cu loc de joaca pentru copii in spatele blocului. Iar el vroia sa cumpere in Popesti!

Dar nu este singurul. Mii de oameni au ales sa cumpere in astfel de locatii. Fie ca sunt Popesti, Militari-Chiajna sau Bragadiru. Imi trec prin fata ochilor toti cei care cu un accent superior imi spuneau la vizionari: „Dom’le, la banii astia imi iau in rezidential in Popesti!” Am incercat, jur, sa le explic tuturor ce greseala fac. Dar oamenii nu asculta. Ca e la moda sa stai in Popesti. Ca apartamentele din Popesti au gresie import Spania si faianta import Italia. Si sunt noi si in timp or sa fie mai valoroase decat „blocurile ceausiste”.

Prin prisma meseriei sunt activ pe tot ce inseamna grupuri de comunitati si de ansambluri rezidentiale. Intr-o zi unul pune un video cu un soarece prins cand isi facea loc pe la priza. In alta unul posteaza cum i se scurge apa prin hota pe mobila de bucatarie. Un vecin indeamna doamnele din bloc sa nu mai incalte pantofii cu toc prin casa, ca nu poate dormi. Altii intreba pe grup daca au idee de unde pute asa pe scara.

Facebook-ul e plin de poze cu valuri. Nu de la mare ci de pe strazile „rezidentiale”. Din Popesti, din Militari, din Bragadiru, Clienceni, Domnesti, etc.  De belele nu au scapat nici numele grele. Un ansamblu cu renume din zona de nord a devenit piscina pentru masinile locatarilor, in ultimele doua saptamani. Filmari cu oameni care nu se puteau da jos din masini abunda pe internet. Sau de parcari subterane unde tasnea apa din canalizare mai ceva ca izvoarele la Baile Herculane.

Am fost acum multi ani sa vad un apartament, intr-un bloc din asta. Stiam ca are un renume prost dezvoltatorul, dar cea care ma chemase era colega de breasla, era apartamentul ei si vroia sa il vanda. Dupa 30 de secunde de cand am intrat in casa i-am spus ca nu ma pot ocupa. A oftat, mi-a zis ca intelege. Am intrebat-o de ce il vinde.

Raspunsul:
"Sambata trecuta, pe la 10, 10.30. Dormeam inca. Deh, saptamana grea. Era si iubitul meu langa mine. La un momentdat, aud niste zgomote. Intai voci. Apoi ceva trancanind. Si deodata ceva puternic, fix in perete. Niste batai, asa, puternice. 10 secunde mai tarziu o caramida cu tot cu tencuiala s-a desprins din perete si a cazut pe perne, fix intre capetele noastre! Vecinii de la scara alaturata, au perete in perete cu dormitorul nostru, bucataria. Si si-au luat o mobila noua, incercau sa o prinda in perete, au bagat baietii de la mobila bormasina sa dea gaura si....gaura au facut! Peretele intre apartamente e din caramida de 10, prost tencuita. De la bormasina...a zburat caramida! Iti dai seama daca nu cadea intre noi, ci ii cadea unuia dintre noi in cap?!?!"

Fiecare lucru are un pret. Cand alegi sa cumperi ceva pentru ca este ieftin, iti asumi ceea ce urmeaza. Daca un vanzator iti va cere 10,15% mai mult decat altii, nu il acuza ca e lacom. E posibil ca profitul unuia care vinde cu 15% mai scump decat concurenta lui, sa fie mai mic decat al concurentei. De ce? Pentru ca cel care vinde mai scump vinde pentru ca a platit mai mult. Mai mult beton, mai mult fier, mai multi profesionisti angajati. Cine a lucrat fara diriginte de santier si cu Vasilica ca fierar betonist, care Vasilica inainte de asta pastea oile din campiile patriei, isi permite sa vanda ieftin, profitul lui oricum e mare.

N-am inteles niciodata ce ar cumpara cineva un apartament la demisol! Hai sa fim seriosi, mie imi vin clientii sa vada apartamente la parter si stramba din nas ca nu e sigur, ca hoti, ca refuleaza canalizarea, ca se uita lumea pe geam....si unii cumpara la demisol? Oare sa fie o incercare timida de a se invata cu locurile reci si umede? Ca altfel nu inteleg.

Veti spune ca pretul dicteaza. Corect. Nu au avut bani de altceva. Pai nu ai bani, nu cumperi. Mai astepti. Mai strangi bani. Mai faci ceva. Sau, alegi un bloc din 1960, dar iti cumperi ceva din care vezi soarele si fara sa aprinzi televizorul. Credeti-ma pe cuvant, un apartament de 2 camere la ultimul etaj al unui bloc construit in anii '60, se va indunda de la ploaie de 1.000 de ori mai greu decat unul la demisol in noile zone rezidentiale.

Acum vreun an o colega vroia sa-si cumpere apartament in Popesti. Gasise o superoferta, 3 camere la parter intr-o vila cu doua etaje, la „numai” 63.000 Euro. Ultima strada din Popesti, pe-o parte case, pe alta vie. Drumul proaspat pietruit, noroiul cat roata la masina. Am convins-o cu greu sa nu cumpere. A mai pus pe urma cateva mii si si-a luat o casa superba in comuna Berceni.  De doua ori mai mare decat apartamentul, cu teren cat sa studieze horticultura cativa ani de acum inainte si cu finisaje mai bune decat in Popesti. Culmea, asfaltul e mai aproape la casa, decat era la apartament.

Oameni buni, atunci cand va cumparati o locuinta, cel mai important criteriu este „locatia”. Apoi urmeaza celelalte. Si ghici ce: daca astazi nu va permiteti sa va cumparati ce aveti nevoie...nu disperati! Mai asteptati putin, mai strangeti niste bani, mai vindeti din „Ifoane” si toalele de firma si....faceti pasul cand puteti cumpara ceva care chiar merita banii. Daca faceti „Prima Casa”, nu va lasati indusi in eroare de clasicul „rezolvam noi cu aia 5%” pe care vi-l arunca oamenii de vanzari. Nu va aruncati, daca nu sunteti capabili sa faceti macar efortul asta, al celor 5% si al banilor de acte. Eu as recomanda si rata de cel putin 1 an de acum inainte, pusa deoparte si abia pe urma sa incepeti sa vizionati apartamente.

Daca va veni curand o criza in Romania, din Popesti, Militari, Bragadiru si restul va veni. De la oamenii care vor intelege ce jafuri au cumparat, de la cei care nu-si vor mai permite ratele la banci si de la cei care se vor satura sa inoate pana la metrou in fiecare dimineata cu ploaie. Cand mamele se vor satura ca in loc sa isi duca copii in parc la joaca, sa ii duca in parcarea de la Mega Image. Stiati ca parcarea Mega Image este locul in care seara de seara mamicile se intalnesc, isi plimba copiii, socializeaza si se relaxeaza? Stiati ca sunt blocuri cu canalizarea atat de prost gandita incat atunci cand ploua, tot ce se scurge din toaletele locatarilor ajunge pe trotuarul blocului, pe scara si pe geamurile celor de la demisol? Sau ca in fiecare vara, pentru ca in zonele rezidentiale noi  ai doar betoane si pamant, temperaturile sunt cu multe grade mai mari decat in Bucuresti? Dezvoltatorii n-au plantat si copaci, nu-i cumpara nimeni.
Toti cei descrisi mai sus vor lasa balta aceste locuinte, le vor da in plata sau se vor lasa executati.  Si aceste cartiere care acum duduie de agitatie, vor deveni noile ghetouri, locuri parasite si pustii.

M-am apucat sa scriu acest articol din doua motive. Odata, pentru ca m-am intalnit azi cu un prieten care s-a apucat sa construiasca doua case in Berceni. Evident, pretul lui de vanzare este cu 12.000 euro peste al concurentei. Calitatea insa.....de nepretuit, ca sa zic asa. Cu toate astea, ceilalti vand, el nu. DE ce ? Pentru ca romanul nostru poarta si „adibas”, daca e ieftin. Iar tricourile „Guggi” din targ sunt piesa. De ce ar cauta atunci calitate cand isi cumpara case?!?
Al doilea motiv este articolul de mai jos. Care mi-a adus aminte de tot ce am citit zilele astea pe Facebook prin grupurile de comunitati rezidentiale.

https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/viata-intr-un-apartament-de-la-demisol-construit-de-liderul-unui-clan-interlop-fara-lumina-igrasie-si-inundatii.html

Daca sunteti in postura de a achizitiona un apartament, inainte de a face achizitia, ganditi-va de 10 ori pe ce va dati banii. Si intelegeti ca acele apartamente de la marginea orasului, nu sunt ceea ce par. Sunt viitorul vostru cosmar.

Sursa: Daniel Dobre