Cu cât e România mai bogată după 20 de ani

20 Martie 2021 • Articole

Cu cât e România mai bogată după 20 de ani

Datele publicate de Eurostat pentru 2019, la începutul lui martie, relevă cum a evoluat la nivel de regiuni și pe plan național cel mai important indicator prin care se compară nivelul de trai, respectiv Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, ajustat cu puterea de cumpărare, în primele două decenii ale acestui secol. Indicatorul este exprimat ca procent din media europeană (UE27).

Astfel, se poate observa că PIB/locuitor al României a explodat, în acest interval, crescând de la 26% din media europeană, în 2000, până la 70%, în 2019, ceea ce reprezintă o recuperare de 44 puncte procentuale.

Din acest punct de vedere, țara noastră este campioana dintre toate fostele state socialiste, cu mențiunea că ea se afla, în 2000, cel mai jos, mai jos chiar decât Bulgaria, care se găsea la 29% din media europeană, iar în 2019 a ajuns doar la 53%. Slovenia se afla la 81% din medie, iar acum se află la 89%, în vreme ce Republica Cehă se afla la 73% și a recuperat 20 de puncte procentuale în următorii 20 de ani. Restul fostelor state socialiste se aflau în jurul valorii de 50%, iar acum se află în jurul valorii de 70%, la fel ca România. O excepție este Croația, care a aderat mai târziu la Uniunea Europeană (2013), și care este doar la 65% din media UE.

În urma acestor evoluții, dacă în 2000 România era cea mai săracă țară din grupă, acum ea se situează pe locul cinci, după Slovenia, Cehia, Polonia și Ungaria, fiind la egalitate cu Slovacia și peste Croația și Bulgaria.

Infografie

La nivel regional, cea mai bună evoluție a avut-o regiunea București-Ilfov, care a crescut de la 58% din media europeană în anul 2000 până la 160%. Cu acest procentaj, în 2019, regiunea capitalei României se afla peste Berlin (123%) sau Viena (149%). În cei 20 de ani scurși din 2000 până în 2019, Bucureștiul a marcat o recuperare impresionantă, de 102%. Această creștere și ponderea pe care o are capitala în economia românească, de aproximativ 26,5% din PIB-ul total generat în 2019, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, trage, de altfel, mult în sus media națională.

Astfel, dacă am lăsa deoparte Bucureștiul și Ilfovul, România ar scădea de la 70% din media europeană până la 59%! Concentrarea bogăției în capitală nu este însă un fenomen singular, românesc, ci este prezentă în aproape toate statele din grup. În Polonia, Varșovia se află la 160% din medie, în Slovacia, Bratislava e la 162%, iar în Cehia, Praga e la 205%.

Cu excepția regiunii capitalei, doar regiunea Vest se află deasupra mediei naționale, cu 71%, restul de șase regiuni fiind sub aceasta. De menționat că o singură regiune, Nord-Est, se află sub 50% din media europeană, fiind la 44%. Din punct de vedere al recuperării față de media europeană, Bucureștiul este urmat de Regiunea Vest, cu 44 de puncte procentuale, Nord-Vest, 40 pp, Centru, 39 pp, Sud-Est, 34 pp, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia, câte 33 pp, și Nord-Est, 26 pp. Se poate observa că recuperarea a fost mai accentuată în Transilvania și Banat decât în Moldova și sudul țării.

Infografie

Trebuie spus și că, dacă în anul 2000 cele mai sărace trei regiuni ale Uniunii Europene de azi erau din România – Nord Est, Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia – acum cea mai săracă regiune românească, Nord-Est, are un PIB/locuitor mai mare decât cinci din cele șase regiuni ale Bulgariei, excepția fiind regiunea Yugozapaden, care înglobează capitala, Sofia. De asemenea, regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia, sunt, în cifre, mai bogate decât regiuni din Polonia, Ungaria și Grecia. Bucureștiul se situează la 160% din media UE27, și trage mult în sus media națională 

Sursa: Economedia.ro