Victor Căpitanu: Piața românească are potențial enorm dacă faci treabă

1 Septembrie 2021 • Articole

Victor Căpitanu: Piața românească are potențial enorm dacă faci treabă

Victor Căpitanu, co-fondator al dezvoltatorului imobiliar One United Properties, susține că după orice perioadă bună, de creștere economică, poate să urmeze și o criză. “Acum e o discuție de când va fi. Poate să fie peste 3 ani, poate să fie peste 10 ani”, spune antreprenorul.

“A fost o perioadă de euforie până în 2008, după aceea o prăbușire care a durat ani de zile. Piața e puțin mai bună cam de 2-3 ani. Puterea de cumpărare a crescut destul de mult. În 10 ani a crescut cam de trei ori. Și, în sfârșit, puterea de cumpărare, apetitul de investit, dorința oamenilor să locuiască mai bine au ajuns și ele la zi. Dar piața are potențial enorm, dacă te uiți de jur împrejur, totul e dezvoltat aiurea. Blocuri comuniste, neocomuniste. Adică potențialul să faci treabă bună, de calitate, e enorm”, continuă acesta.

Și, având în vedere că în România sectorul imobiliar e cel mai ieftin din Europa, comparat cu puterea de cumpărare, Victor Căpitanu consideră că piața ar trebui să mai crească foarte mult, înainte să se prăbușească.

“În România ai nevoie de cele mai puține salarii ca să poți să-ți cumperi un apartament, față de cele 27 de țări din UE. Faptul că piața imobiliară din România a fost afectată dramatic în 2008 de criza Lehman Brothers, asta a rămas cumva în mintea oamenilor, în mintea sistemului bancar. Sistemul bancar n-a finanțat prea bine domeniul imobiliar, nici acum nu e prea încântat de finanțarea domeniului imobiliar, la zece ani de la prăbușirea Lehman Brothers. Oamenii, la fel sunt destul de precauți, nu prea se împrumută sau se împrumută limitat. Mie mi se pare o piață foarte stabilă, pe care se poate construi frumos”, mai spune co-fondatorul One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din București, cu o valoare pe piață de peste 1,1 miliarde de euro. Portofoliul companiei cuprinde peste 2.000 de unități rezidențiale exclusiviste și spații de birouri clasa A+.

Pe termen scurt și mediu, compania se concentrează pe piața imobiliară din Capitală, însă tatonează și piețele din alte regiuni ale țării.

“Tot timpul ne uităm la 25-30 de terenuri pe care analizăm să le cumpărăm. Deocamdată focusul e în București”, subliniază Victor Căpitanu, precizând totodată că nu are în plan achiziția de proprietăți deja construite. “Return-urile pentru acționari sunt mult mai bune din dezvoltare decât din a cumpăra clădiri închiriate. Nu e în obiectivul nostru să cumpărăm clădiri închiriate. Obiectivul nostru e să dezvoltăm pentru că valoarea creată e mult mai mare atât pentru oraș, comunitate, cât și pentru acționari în profituri”, explică el.

Iar în ceea ce privește segmentul de birouri, Victor Căpitanu afirmă că vor construi în funcție de cerere, doar cu chiriași. “Nu o să construim speculativ”.

Sursa articolului: https://www.forbes.ro/victor-capitanu-co-fondator-one-united-piata-romaneasca-are-potential-enorm-daca-faci-treaba-buna-de-calitate-227404