2010 Cum au reusit unii dezvoltatori sa faca locuinte in Colentina, iar altii intra in insolventa

1 Februarie 2010 • Imobiliare

2010 Cum au reusit unii dezvoltatori sa faca locuinte in Colentina, iar altii intra in insolventa

Cum au reusit unii dezvoltatori sa faca locuinte in Colentina, iar altii intra in insolventa

In timp ce in cadrul proiectelor Rose Garden si Doamna Ghica Plaza au fost construite recent aproximativ 1.500 de apartamente noi, dezvoltatorii ansamblului Blue Tower au intrat in procedura de insolventa cand proiectul era aproape de finalizare, in timp ce israelienii de la Euro Habitat promit de mai bine de doi ani sa finalizeze primele locuinte din Planorama.

Intre timp, cererile de intrare in insolventa au inceput sa se inmulteasca si impotriva companiei care a anuntat construirea a 1.000 de apartamente in Colentina inca din 2005, dar nu a livrat inca nicio locuinta, desi o buna parte au fost achitate integral.

In ultima luna pe site-ul Tribunalului Municipiului Bucuresti au fost inregistrate patru noi cereri de intrare in insolventa a companiei Euro Habitat, in special din partea cumparatorilor nemultumiti de numeroasele intarzieri ale proiectului.

Pe de alta parte, actionarii firmei Sigma Proiect Development au cerut din proprie initiativa intrarea in insolventa a firmei care trebuia sa construiasca 1.500 de locuinte in acelasi cartier bucurestean. De ce unii au reusit sa construiasca, in timp ce altii chiar daca aveau vanzari bune nu au facut nicio locuinta?

"In primul rand secretul consta in cat de bun este proiectul; unii au vrut sa faca apartamente mari, in zone cu acces dificil, unde nu exista cerere pentru acest gen de locuinte. Depinde cu cati bani au venit dezvoltatorii de acasa, iar unii au venit cu zero si sperau sa ia toti banii de la banca. Depinde la ce pret au luat terenul si cu ce firme de constructii au lucrat", explica Ruxandra Cleciu, partener al firmei de consultanta imobiliara Neocasa.

Intr-un fel sau altul, fiecare dintre proiectele blocate in Colentina a avut una sau mai multe dintre aceste probleme. 

In cadrul Planorama primele probleme au fost semnalate in vara anului 2007, cand antreprenorului turc Yapitek i-a fost ceruta insolventa pe fondul unor datorii neachitate. Ulterior, Euro Habitat a decis schimbarea constructorului, ceea ce a dus la intarzierea lucrarilor, iar in prezent printre cumparatorii de locuinte in cadrul proiectului circula informatia ca cel putin unul dintre blocuri are un grad de inclinare destul de ridicat. 

La Blue Tower 139 din cele 156 de apartamente construite au suprafete de peste 95 de metri patrati, facand astfel mai dificila achizitia de catre persoanele fizice prin credite bancare. Bancile sunt mai reticente acum sa acorde credite mari, pe fondul cresterii ingrijoratoare a restantelor populatiei, astfel ca cea mai mare parte a apartamentelor din Blue Tower erau contractate de un fond de investitii. 

"Unii s-au extins mai mult decat i-a tinut plapuma", spune Cleciu, facand aluzie si la faptul ca dezvoltatorul Copper Beech a anuntat constructia a circa 17.000 de locuinte in Bucuresti si in imprejurimi. 

Pe de alta parte, Sigma Proiect a apelat la credite bancare inclusiv pentru achizitia terenului din Colentina, fapt ce a facut si mai dificil procesul de finantare a constructiei intr-o piata in care vanzarile de apartamente scadeau abrupt. 

Un alt proiect blocat in Colentina este Lakeland, al grupului spaniol CP Grupo, care a decis in acest an sa restructureze creditul contractat de la banca spaniola La Caixa, pentru constructia ansamblului cu 144 de apartamente. Proiectul trebuia construit pe un teren de 2.200 de metri patrati si consta in realizarea unui bloc cu o inaltime de 15 etaje. 

In urma cu mai bine de trei ani, tot in Colentina a fost anuntat si unul dintre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Bucuresti - NeoPeninsula - care prevedea constructia a 2.700 de apartamente in 16 blocuri, dar niciuna dintre aceste locuinte nu a fost materializata. 

Intre timp, compania israeliana Globe Trade Center (GTC) a finalizat circa 900 de locuinte in mai multe etape in cadrul ansamblului Rose Garden, iar compania Romfelt Real Estate a ridicat opt blocuri cu 616 apartamente in ansamblul Doamna Ghica Plaza, in care primii cumparatori se vor muta in iarna acestui an.

Sursa