Adio Prima Casă, bun venit O familie, O casă!

6 Aprilie 2020 • Imobiliare

Adio Prima Casă, bun venit O familie, O casă!

După mai bine de un deceniu, programul Prima Casă va fi înlocuit de proiectul O familie, O casă, inițiat de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Legea pentru modificarea și completarea OUG nr. 60/2009 prin care a fost introdus programul Prima Casă a fost promulgată de președinte și publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Legea nr. 40/2020 care oferă detalii despre implementarea modificărilor Prima Casă și redenumirea programului cu titulatura O familie, O casă cuprinde mai multe schimbări în criteriile de alegere a beneficiarilor. Astfel, la data solicitării creditului garantat, un beneficiar trebuie să aibă venituri nete lunare, individual sau împreună cu soțul sau soția, care nu depășesc valoarea de 4.500 de lei. Practic, ar fi vorba despre un salariu brut de circa 7.700 de lei.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, câștigul salarial mediu nominal brut a ajuns în ianuarie la nivel de economie la 5.225 de lei, iar cel net de 3.189 de lei. În 12 domenii câștigurile medii nete lunare au depășit la început de an pragul de 4.500 de lei.

La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistență socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă acestea duc la depășirea pragului de 4.500 de lei. Grupurile vulnerabile sunt definite în Legea asistenței sociale nr. 292/2011, la articolul 6. În plus, creditele dedicate acestor persoane pot fi garantate 100% de Stat, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare.

În cazul familiilor cu cel puțin un copil, veniturile nete lunare nu pot depăși la data solicitării creditului garantat valoarea de 7.000 de lei. Tot în această categorie intră și persoanele care au în întreținere unul sau mai mulți copii.

De asemenea, pe durata contractului de credit beneficiarii nu pot să obțină individual sau împreună cu familia o cotă de peste 1/2 dintr-o altă locuință situată în mediul urban. Excepție de la regulă fac însă moștenirile. În cazul în care apar modificări în acest sens, aceștia au 12 luni la dispoziție să ia o decizie cu privire la locuința pe care vor să o dețină și să notifice decizia băncii și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) sau Fondului Român de Contragarantare, dar și să prezinte documentele care atestă înstrăinarea.

Avansul minim este de 5% din prețul locuinței sau din valoarea costului de construire a locuinței, dar prețul de achiziția nu poate să depășească 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR din data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză.

Valoarea finanțării garantate este de cel mult 66.500 de lei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței sau valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței, exclusiv avansul plătit de beneficiar.

În cadrul programului sunt acordate și o serie de subvenții:

    familiile cu un singur copil – reducerea ratei dobânzii creditului garantat cu 0,5 puncte procentuale
    familiile cu doi sau mai mulți copii – reducerea ratei dobânzii creditului garantat cu 1 punct procentual
    grupuri vulnerabile – reducerea ratei dobândii creditului garantat cu 2 puncte procentuale.

Acordarea subvențiilor se verifică anual și este condiționată de încadrarea în veniturile nete lunare prezentate mai sus. Subvenția acordată nu se poate cumula cu alte facilități oferite din fonduri de la bugetul de stat pentru spațiu de locuit.

O altă condiție este și cea ca beneficiarii să nu înregistraze restanțe la plata creditului la data de 31 decembrie a anului pentru care solicită subvenția. În plus, acordarea subvenției este condiționată de înrolarea beneficiarului în spațiul privat virtual și se face pe bază de cerere.

Ordinul de ministru pentru aprobarea procedurii de acordare a subvențiilor va fi emis în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi.

Important de menționat este și faptul că pentru solicitările făcute deja în cadrul programului Prima Casă, care se aflau în curs de analiză în momentul în care noua lege a intrat în vigoare, se aplică în continuare regulile existente până acum. În 2020, lansarea Prima Casă a avut loc în februarie, cu un buget de 1,98 miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde de lei.

De la lansare, în 2009, și până la finalul lunii iulie din 2019, prin intermediul programului au fost acordate 279.179 de garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de aproape 25 de miliarde de lei.


Sursa: CPI Imobiliare