Astazi se implinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977. In cazul unui seism similar, aproximativ 850.000 locuinte ar putea fi afectate

5 Martie 2019 • Imobiliare

Astazi se implinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977. In cazul unui seism similar, aproximativ 850.000 locuinte ar putea fi afectate

Astazi se implinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, in urma caruia efectele au fost devastatoare: aproape 1.600 de vieti pierdute si circa 35.000 de locuinte complet distruse. In prezent, doar 19% din cele 8,9 milioane de locuinte din Romania au o polita obligatorie de asigurare impotriva dezastrelor (PAD), iar 16% au si o asigurare facultativa. Astfel, din totalul locuintelor din Romania, doar 1,67 milioane sunt asigurate prin polite obligatorii PAD, iar 1,48 milioane au si o asigurare facultativa.

"Romania este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. Cu toate acestea, tara noastra inregistreaza un deficit major de protectie in contextul in care asigurarile de locuinte, atat cele obligatorii, cat si cele facultative, au o importanta cruciala in protectia financiara a populatiei. In cazul unui cutremur similar celui din 1977, studiile arata ca aproximativ 850.000 de locuinte ar putea fi afectate, adica peste 10% din fondul locativ al tarii. Pagubele materiale s-ar situa intre 3,8 si 6,6 miliarde de euro, din care valoarea pagubelor aferente locuintelor asigurate ar reprezenta circa 1,5 miliarde de euro", potrivit unui comunicat al UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania. 

Ca urmare, "rezulta o lipsa majora de protectie prin asigurare in cazul locuintelor, ce poate ajunge, in cazul unui dezastru, chiar si la 5 miliarde de euro, suma reprezentand daune neacoperite prin polite de asigurare", a precizat Iulia Nicola, specialist asigurari generale in cadrul UNSAR. 

La sfarsitul trimestrului trei al anului trecut, asigurarile de proprietati, care includ si locuintele, reprezentau 15,2% din totalul pietei locale de asigurari generale, cu prime brute subscrise de 897,2 milioane de lei . Din aceasta suma, 40,8% reprezinta asigurari obligatorii si facultative pentru locuinte. 

Incepand cu 2010, in Romania functioneaza un program de asigurare obligatorie impotriva celor trei riscuri de dezastre naturale - cutremur, inundatii si alunecari de teren - administrat de PAID, in baza Legii nr. 260/2008. Astfel, a devenit obligatoriu prin lege ca proprietarii de locuinte sa achizitioneze o polita PAD, a carei suma asigurata este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei asigurate. 

"Asigurarile PAD reprezinta un produs de baza, avand un caracter social. Pentru o protectie adecvata a locuintei, este recomandabil ca proprietarii sa incheie, pe langa polita obligatorie PAD, si o asigurare facultativa a locuintei. Astfel, clientii vor beneficia - pe langa acoperirea de baza oferita de polita obligatorie PAD - si de protectie pentru o paleta larga de riscuri care pot afecta semnificativ locuintele", mai arata UNSAR. 

Asadar, "pentru o protectie adecvata a locuintelor, proprietarilor le este recomandat sa incheie toate asigurarile necesare, respectiv atat polita obligatorie PAD, cat si o asigurare facultativa a locuintei", a precizat Iulia Nicola. 

In 2018, UNSAR a derulat un studiu national privind asigurarile de locuinte, in colaborare cu IRES. Studiul a aratat faptul ca 74% dintre romani sunt interesati de asigurarile de locuinte, iar 4 din 5 romani cunosc obligativitatea politelor PAD.

Sursa