Cartierul nou din nordul Capitalei care arată a zonă de război.
12 January 2021 • ImobiliareCartierul nou din nordul Capitalei care arată a zonă de război. “Oamenii îşi riscă viaţa acolo”
Un cartier din nordul Bucureștiului, început acum 18 ani, arată astăzi ca o zonă de război. Cartierul „Henri Coandă”, dezvoltat de ANL, fusese gândit ca o zonă de locuit dedicată în principal tinerilor.
Cartierul nu a mai fost însă terminat și sute de oameni care au apucat să se mute acolo trăiesc între bălți și moloz. Sunt sinistrați în locuințe fără utilități aflate, paradoxal, într-o zonă exclusivistă a capitalei.
Străzi cu nume de artiști sau aviatori sunt într-o stare jalnică. Lucrări neterminate, făcute de mântuială și abandonate, condiții de viață precare.
Vă vine să credeți sau nu, suntem într-un cartier al Bucurestiului în 2021, în sectorul 1, cel mai bogat sector al Bucurestiului.
Cartierul a fost demarat printr-un program guvernamental în care s-au asociat mai multe entități.
Primăria Sectorului 1 și Primăria Voluntari au pus la dispoziție terenul, Consiliul județean Ilfov și Primăria Municipiului București se obligau să finanțeze infrastructura, Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului să ridice grădinițe, clădiri administrative sau centre sociale.
1200 de clădiri sunt în acest cartier, puține dintre ele sunt finalizate. Fară drumuri, fară iluminat public stradal, doar câteva locuințe sunt racordate la gaz.
Nicio instituție nu și-a respectat obligațiile. Beneficiarii, tineri sub 35 de ani la data semnării contractului, dar oameni trecuți acum de 50 în unele cazuri, au început să-și adapteze locuințele în funcție de infrastructura inexistentă. Au constituit o asociație și au dat în judecată Primăria Municipiului București.
Tatiana Bubulac, Asociația Proprietarilor cartier Henri Coandă: „În urma sentințelor definitive și irevocabile, în 2013 s-au semnat contractele de proiectare de execuție pentru utilități, până atunci casele au început să se degradeze”.
Cu multe tergiversări și acte adiționale, contractorul lucrărilor, o companie italiană, a muncit câțiva ani.
Ana Ciceală, consilier general CGMB: „Oamenii și copii își riscă viața acolo și de câteva luni încearcă să se deplaseze practic prin șantier, care este început din 2013 și nesecurizat. Au fost încheiate de-a lungul anilor mai multe parteneriate și în prezent trebuie finalizate drumurile, trotuarele, iluminatul public, rețele de gaz, apa”.
E o adevărată aventură să treci pe străzile cartierului Henri Coandă. Dacă și plouă, riști să rămâi aici. De altfel au și fost probleme cu salvările chemate prin 112, care nu au freusit să ajungă la pacienți.
Pentru că primăria nu a plătit firma de construcții, șantierul a fost abandonat.
Ana Ciceală, consilier general CGMB: „În calitate de consilier am solicitat și am primit un răspuns oficial de la direcția de servicii publice de unde reiese că acea sistare a fost produsă în luna noiembrie a anului trecut și s-a făcut din cauza întârzierilor la plată de către contractorul CONGEFA, conturiler primăriei fiind și în prezent proprite”.
Nimeni nu știe când se vor relua lucrările, iar pentru cei aproape 200 de oameni care au îndrăznit să se mute în cartierul neterminat ori nu au avut de ales, urmează încă o iarnă foarte grea.
Cartierul Henri Coandă, un dezastru urbanistic
Cartierul ANL Henri Coandă , de 18 ani plin de noroaie și fără utilități