Descopera un loc aproape de Bucuresti pentru viata ta!
27 October 2020 • ImobiliarePandemia a accelerat fenomenul relocărilor din București, în special familiile din clasa de mijloc fiind interesate, și având și posibilități financiare, de a-și cumpăra o casă sau un loc de casă în zonele din apropierea capitalei. Localități precum Brănești, din județul Ilfov sau Frumușani, din județul Călărași sunt, de câțiva ani, zone preferate de către cumpărători.
Criteriul de bază în acest sens este distanța dintre viitorul loc de casă și locurile de muncă ale celor din familie, precum și grădinița sau școală, pentru copii. Brănești și Frumușani se află la 21-26 km față de București, iar intervalul de timp dat de toate aplicațiile specifice ca referință medie pentru circulația cu autoturismul este de circa 30-40 de minute. De fapt, ceea ce contează pentru clientul potențial de proprietăți imobiliare este accesibilitatea traseului pe care îl va avea de parcurs zilnic, odată mutat din capitală, anume cât timp va fi nevoit să petreacă în mașină, în fiecare zi, la dus și întors.
Waze este cea mai populară aplicație pentru șoferii români, iar potrivit acesteia în prezent se înregistrează datele de trafic auto din tabelul alăturat, cu mențiunea că valorile de timp variază în funcție și de ora din zi. După cum se poate observa, diferența este mai mare ca distanță, dar mai mică în ce privește timpul efectiv de mers și se explică prin gradul de aglomerare în trafic de pe rutele respective și prin caracteristicile căilor rutiere avute la dispoziție.
Concret, Fierbinți-Târg e avantajat de posibilitatea efectuării navetei zilnice pe ruta ce include autostrada A3 (cu ieșire / intrare pe Moara Vlăsiei), fapt ce face ca jumătate din distanța aferentă să poată fi parcursă rapid, în regimul de viteză specific autostrăzii. Acesta este un detaliu puțin cunoscut, deoarece conexiunea autostrăzii A3 cu Bucureștiul a fost finalizată abia în anul 2018.
În al doilea tabel, puteți vedea datele statistice care descriu comparativ potențialul imobiliar actual al celor trei localități luate în calcul: Brănești, Frumușani și Fierbinți. Cifrele provin cu precădere din aceeași sursă, platforma Olx.ro, cu mențiunea că au fost confruntate și cu ofertele regăsite pe alte platforme similare, pentru a avea o imagine cât mai corectă. Ce sare în ochi e diferența foarte mare în ce privește numărul de anunțuri imobiliare, fiind evident că Fierbințiul nu e considerat deocamdată drept o zonă de interes pentru cumpărători.
Desigur, este vorba în primul rând de percepția pieței asupra locului, și abia in al doilea rând intervin factori obiectivi, precum rețelele de utilități, accesul la servicii medicale etc. Este evidență corelația între ofertă și cerere, adică între numărul de anunțuri și intervalul de preț pentru un metru pătrat. Dacă permiteți exprimarea, se poate spune că și în afacerile imobiliare, „pofta vine mâncând” – cu cât Fierbințiul va beneficia de mai multă promovare, cu atât interesul clienților potențiali va crește.
Deocamdată, la Fierbinți sunt lipsuri care nu pot fi negate, mai ales prin comparație cu celelalte două localități: pe scurt, ține de gradul efectiv de urbanizare, pe indicatori precum kilometri de străzi asfaltate, de trotuare, calitatea sistemului de iluminat public etc. Pe de altă parte, există și un cerc vicios – cu cât mai populată este o localitate, cu atât alimentarea cu taxe și impozite a bugetului local este mai mare, prin urmare și fondurile disponibile pentru investiții cresc. Prin urmare, un prim lucru care poate fi făcut este ca Fierbințiul să fie mai bine promovat, astfel încât să atragă noi rezidenți. Avantajul de acum este prețul scăzut la care pot fi cumpărate terenurile, pentru că distanța față de București se va „reduce” pe viitor, la modul practic. Nu prin scurtarea distanței fizice, ci pur și simplu ca efect al expansiunii zonei București – Ilfov, care va împinge lumea dezvoltată, economic și social, mai aproape de Fierbinți.
Balkan Development Support | Julian Mares
Lista imobilelor naționalizate din 20.04.1950