Investitia in proprietati rezidentiale generatoare de profit
30 March 2020 • ImobiliareCand iei in calcul sa investesti in proprietati rezidentiale, tu iei in calcul sa investesti in una dintre cele mai consistente si profitabile investitii disponibile pe piata.
In ultimele doua secole, aproximativ 90 la suta dintre milionarii lumii s-au realizat prin investitiile in imobiliare. Bilionarul Andrew Carnegie a afirmat cu faima ca 90 la suta dintre milionari si-au gasit bunastarea prin investitia in imobiliare.
Cateva moduri (Nu singurele!) de a castiga bani din imobiliare ar fi urmatoarele:
Jonglarea: mai simplu spus cumpara o proprietate, imbunatateste-o si vinde-o pe un pret mai mare decat costurile de achizitie si renovare. Acesta este un proces intensiv deoarece te vei afla intr-o continua cautare de "oportunitati" pe piata, vei avea nevoie de resurse (mana de lucru si materiale) pentru a executa lucrarea, va trebui sa fii un specialist in constructii si inginerie si sa te situezi in varful executiei. Timpul este estential, cu cat vei finaliza mai rapid lucrarile, cu atat vei putea sa realizezi mai repede profit. In Romania specialistii in imobiliare realizeaza un profit mediu cuprins intre 20 - 40%, uneori si mai mult. Numai imagineaza-ti cum ar fi sa cumperi o proprietate cu 40.000 euro, investesti 10.000 euro pentru a atinge standardele potrivite, o renovezi si apoi o vinzi cu 60.000 euro, intr-o perioada de trei luni. Aceasta inseamna un profit de 20% realizat in doar 3 luni. Este acest lucru posibil in Romania? Da, este si oamenii deja fac asta. Cele mai mari provocari vor fi legate de identificarea oportunitatilor adecvate, precum si lucrul cu muncitori de incredere in constructii.
In cazul in care nu vei putea sa o vinzi, proprietatea ta va fi potrivita pentru a deveni o sursa generatoare de venit prin inchirierea acesteia, care ofera un alt punct de vanzare cu randament ridicat.
Ce anume m-a condus spre subiectul acestui articol: Investeste in proprietati rezidentiale care genereaza profit!
Adica: Investeste si vei primi fluxuri directe de venituri din chirii platite pe investitia ta. De cele mai multe ori, acestea sunt chirii platite lunar care iti cresc ROI-ul anual.
Pe langa fluxurile directe de profit pe investitia ta, vei avea de asemenea o mare sansa pentru castigurile de capital pe proprietate. Imobiliarele detin un atu major deoarece au avut aproape intotdeauna valoare si de obicei se apreciaza de-a lungul timpului. In Romania se iau in considerare de la 1.5 pana la 3% pe an!
In timp ce prin jonglare se urmaresc castigurile pe termen scurt, nu la fel se intampla si in cazul veniturilor generate din bunuri active. A investi in bunuri imobiliare generatoare de profit este o idee nemaipomenita pe termen indelungat, insa nu se aplica pe perioade mai scurte de timp.
Cateva aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand vorbim despre proprietatile generatoare de venit:
Locatie, locatie, locatie! Aceasta regula se aplica si aici, deoarece trebuie sa atragi locatari de calitate. Din moment ce o sa iti desfasori activitatea pe termen indelungat, tu nu ai nevoie de un chirias numai acum, ci vei avea nevoie si pe viitor. A avea lipsa te va costa bani, cu cat mai putine perioade de lipsa intre chiriasi, cu atat mai bine pentru tine. In plus, locatia potrivita te va avantaja atunci cand, din orice motiv, vei avea nevoie de lichidarea activelor. Cu cat este locatia mai buna, cu atat cererea va fi mai buna si activele mai usor de lichidat!
Care sunt costurile totale de achizitie? Discutam aici despre rentabilitatea investitiei. Multe calcule efectuate de catre majoritatea consultantilor se bazeaza doar pe valoarea de cumparare a imobilelor si sunt ignorate cu usurinta costurile aferente, cum ar fi taxele legale si notariale, comisioane pentru agenti imobiliari, posibile costuri directe de intretinere etc. Cand o sa iti efectuezi ROI o sa fii nevoit sa iei in calcul toate aceste costuri.
Cine este locatarul? Calitatea acestuia este foarte importanta, iar o analizare a chiriasului ar trebui sa faca parte din procesul decizional. Cat de bine este ingrijita proprietatea de catre locatar? Platile s-au realizat in mod regulat? Sunt platite toate si la timp costurile aferente, cum ar fi utilitatile, costurile de administrare a imobilului? Chiriasul necesita prea multa atentie si poate deveni o povara care iti consuma mare parte din energie si timp? Adeseori acest aspect este trecut cu vederea. Uneori activul are potential, insa chiriasul nu este de calitate. In aces caz poate vei dori totusi sa cumperi proprietatea, dar trebuie neaparat sa schimbi locatarul.
Ce costuri de intretinere sunt necesare? Identifica-le si fa-le parte din negocierile tale!
Ce contracte de inchiriere exista? Care sunt drepturile si obligatiile tale? Care sunt drepturile si obligatiile chiriasului? Care este termenul "real" al contractului? Multi proprietari vor "umfla" contractele lor pe termen lung, in timp ce contractul prevede ca rezilierea poate fi facuta luand in considerare un anumit numar de zile sau luni. De fapt, aceasta inseamna ca termenul este atat timp cat prevede clauza de reziliere. Cum sunteți acoperit pentru daune „viitoare”?
Pentru ce perioade se plateste chiria? De cele mai multe ori chiriile se platesc lunar. Exista contracte in care chiriasii au negociat chirii mai mici, platind mai mult in avans. Realizeaza aceasta parte a negocierilor astfel incat chiriile viitoare, primite deja de vanzator, sa va apartina in calitate de cumparator al imobilului.
Ce este inclus in achizitie? Cine detine mobilierul? In cazul in care mobila este detinuta de proprietar, asigura-te ca acest lucru va fi bine inregistrat, pentru a evita conflictele viitoare cu chiriasul. Asigura-te ca mobilierul este apreciat la adevarata valoare si exclude-l din totalul achizitiei pentru a evita plata taxelor notariale pentru acesta.
Pentru Romania, profiturile pe care le luam in considerare sunt in jur de 6 - 7% brut la chirii si un castig de capital de 1,5 pana la 3% pe an. Asigura-te ca iti vei face bine temele. Cel mai mare randament la momentul actual poate deveni cel mai mic randament mediu în viitor.
De retinut: Gestionarea proprietatilor de inchiriere poate fi consumatoare de timp si stresanta. Trebuie sa fii capabil sa te ocupi atat de problemele cu locuinta cat si de capacitatea de plata a chiriasilor, precum și de oricare locuri libere care ar putea sa apara.
Noi la BLISS Imobiliare cunoastem foarte bine piata si, atunci cand suntem angajati de tine, devenim partenerul tau pe toata durata acestui proces.
Daca consideri ca ai nevoie de ajutorul unui agent imobiliar profesionist, care sa fie alaturi de tine in procesul de vanzare-cumparare sau inchiriere, te rog sa ne contactezi telefonic la nr: +40 729 005 624 sau sa ne trimiti un mesaj.
In plus, site-ul BLISS Imobiliare iti ofera posibilitatea de a lista gratuit proprietatea ta, in doar cateva minute, aici.
Vrei sa cumperi un imobil?
Fond de investitii a cumpărat 61,5% din dezvoltatorul imobiliar GTC