Proprietarii de locuințe și lipsa de încredere în asigurări

14 Ianuarie 2021 • Imobiliare

Proprietarii de locuințe și lipsa de încredere în asigurări

Piața asigurărilor este dominată de polițele auto, RCA și CASCO, care generează aproape 60% din veniturile companiilor de profil. Potrivit datelor arbitrului pieței, polițele auto generează pierderi și, în acest context, asigurătorii încearcă să compenseze prin creșterea vânzărilor de polițe non-auto, mai liniștite. În limbajul de profil, au o frecvență a daunei mai redusă. Practic, companiile urmăresc de ceva vreme echilibrarea portofoliului de polițe, reducerea dependenței de asigurările RCA și CASCO. În raport cu cele auto, asigurările de locuințe au un potențial de dezvoltare foarte ridicat.

Spre exemplu, în 2019 au fost vândute aproape 12 milioane de polițe RCA, în timp ce polițe PAD, obligatorii conform legii, doar 1,73 milioane. În privința polițelor facultative, vânzările au adus în 2019 un portofoliu total la nivelul pieței de 1,53 milioane.

În toamna anului trecut, un asigurător a lansat o campanie și a anunțat că oferă gratuit o poliță obligatorie PAD clienților care încheie o asigurare facultativă de locuință cu o primă anuală de minimum 300 de lei și o frecvență de plată trimestrială, semestrială sau anuală. Campania s-a încheiat la începutul lunii decembrie și, conform cifrelor transmise de asigurător, au fost semnate aproximativ 1.600 de polițe.

Rezultatele pot fi catalogate modeste și arată că proprietarii de locuințe, circa 9 milioane la nivel național, nu prea se înghesuie să le asigure, în condițiile în care unii au plătit sume mari de bani, de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, pentru a deveni proprietari, iar prețul unei asigurări este de câteva sute de lei pe an.

Citește mai mult la: Profit.ro

În concluzie, potențial există, dar lipsa de educație financiară îl afectează. Lipsa de educație financiară este dublată de lipsa de încredere în asigurători, în conceptul de asigurare. Păi șoferii ce să înțeleagă când se duc cu polițele RCA ale unor asigurători și service-urile nu vor să le repare mașinile pentru că nu primesc banii la timp și, astfel, ajung în instanță?