Cât costă chiria în marile centre universitare: topul oraşelor cu cele mai mari chirii

10 August 2018 • Imobiliare

Cât costă chiria în marile centre universitare: topul oraşelor cu cele mai mari chirii

9 august 2018, 13:57 de Afrodita Cicovschi
Toamna aduce scumpiri când e vorba despre închirierea unor garsoniere sau apartamente în marile centre universitare, majorări date în parte şi de cererea mare din această perioadă.

Un studiu realizat de imobiliare.ro arată că suma medie solicitată pentru o garsonieră din Bucureşti a ajuns la circa 240 de euro pe lună, în creştere cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când chiria medie cerută era de 228 de euro. Avansul vine în contextul în care, în centrele universitare, cererea pe piaţa închirierilor de apartamente a început deja să crească încă din perioada de vară, înainte ca studenţii să înceapă noul an şcolar.

În Bucureşti, cei interesaţi pot găsi, însă, şi oferte mai accesibile: o garsonieră de 40 mp situată într-o vilă poate fi închiriată cu 200 de euro pe lună în zona 13 Septembrie. ”Un apartament cu două camere, pe de altă parte, costă acum 350 de euro pe lună, în medie – o creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 321 de euro pe lună. Studenţii pot găsi şi oferte mai convenabile, în cartierul Drumul Taberei, spre exemplu, un apartament mobilat şi utilat costă 260 de euro pe lună”, se arată în comunicat.

În ultimele 12 luni, pretenţiile proprietarilor de locuinţe cu trei camere au rămas la aproximativ acelaşi nivel, respectiv 400 de euro pe lun, faţă de 404 euro pe lună în vara anului trecut. În Rahova, zona Petre Ispirescu, o locuinţă de 70 de metri pătraţi utili are un preţ cerut de 300 de euro pe lună, potrivit Imobiliare.ro.

Chiria în Cluj, între 250 euro şi 390 euro, în funcţie de numărul de camere

În Cluj-Napoca, bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 de euro pe lună în vara acestui an, un avans considerabil faţă de media de 220 de euro pe lună consemnată în 2017. ”Aşteptările proprietarilor s-au majorat şi pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 de euro pe lună, faţă de 360 de euro pe lună în iunie anul trecut. În Mănăştur, o locuinţă bicamerală cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi utili are un preţ cerut de 300 de euro pe lună”, se arată în comunicat.

125 euro/lună, cea mai mică chirie în Timişoara

În Timişoara, suma necesară pentru închirierea unei garsoniere a ajuns, în vara lui 2018, la 185-190 de euro pe lună, în creştere de la 171 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. În zona Complex Studenţesc, o locuinţă monocamerală cu o suprafaţă de 17 metri pătraţi utili este listată pe portal la un preţ de 125 de euro pe lună. Un apartament cu două camere poate fi închiriat, în medie, cu 300 de euro pe lună în Timişoara, faţă de 278 de euro pe lună anul trecut.

2 camere în Iaşi, închiriate cu 300 euro/lună

În Iaşi, chiria medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 200 de euro pe lună – în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, aceasta ajungea la 191 de euro pe lună. În primele două luni de vară ale acestui an, apartamentele cu două camere au ajuns să coste 280-300 de euro pe lună, faţă de 269 de euro pe lună valabil anul trecut.

Topul oraşelor cu cele mai mari chirii

Un top al oraşelor cu cele mai mari chirii plasează Cluj-Napoca pe primul loc cu 390 euro/lună pentru un apartament cu două camere, faţă de Bucureşti cu 350 euro/lună pentru un apartament bicameral şi Timişoara, Braşov şi Iaşi cu 300 euro lunar chirie pentru 2 camere.

Sursa: Adevarul