Loviturile imobiliare ale celui mai misterios investitor grec din România

23 Ianuarie 2013 • Imobiliare

Loviturile imobiliare ale celui mai misterios investitor grec din România

Loviturile imobiliare ale celui mai misterios investitor grec din România

„Papalekas este un antreprenor bine înfipt în piaţă, care a reuşit să încheie o serie de tranzacţii majore atât înainte, cât şi în timpul crizei. El nu reprezintă exemplul grecesc, de vreme ce nivelul său de influenţă este unul european, dacă nu global, şi România este doar una dintre ţările în care este activ. Mai există câţiva greci ca el, dar toţi sunt excepţii, nu regula“, consideră Ilias Papageorgiadis, proprietarul companiei de consultanţă cu capital grecesc More Real Estate Services. 

Avalanşa grecească 

Grecii şi ciprioţii au investit până acum în imobiliarele româneşti peste 7 mld. euro, iar cifrele neoficiale indică valori de peste 10 mld. euro. Astăzi, aceştia controlează peste 15% din piaţa imobiliară locală, conform datelor More Real Estate Services. Chiar dacă puţinii jucători mari cu rădăcini în Grecia au încheiat, în ultimii patru ani, peste 30 de tranzacţii imobiliare cu valori ce depăşesc 3 mil. euro, problemele din ţara de origine au determinat investitorii eleni cu venituri mici să vândă proprietăţile din România cu pierderi uriaşe, iar vasta majoritate au rămas pasivi, explică situaţia din ultimii ani Ilias Papageorgiadis. Astăzi, mai sunt maximum cinci companii cu capital grecesc bine înfipte în imobiliarele româneşti, la care se adaugă alte 80-90 de companii sau investitori din Grecia şi Cipru cu activitate imobiliară, dar care s-au îndreptat, treptat, spre sectoare ca energia regenerabilă. 

„Poziţia grecilor este agravată din cauza situaţiei financiare precare din Grecia. Marii investitori instituţionali sunt ca şi inexistenţi, şi cei mici şi mijlocii sunt blocaţi din lipsă de lichidităţi şi de costul prohibitiv de finanţare“, explică Alexandros Ignatiadis, care, din cauza agravării relaţiei cu finanţatorii greci, a decis să îşi diversifice sursele de finanţare la bănci precum Millenium şi Banca Transilvania. 

Situaţia băncilor greceşti este descrisă perfect de Lucian Mateescu, care îşi aminteşte că, în 2008, Piraeus Bank acordase partenerilor săi de la acea dată, grecii de la Raptis Kavouras, o linie de credit de 100 mil. euro doar pe baza „unei bucăţi de hârtie pe care scria «business plan Satul Francez»“. „Azi, poţi să duci un metru cub de hârtie că nu mai dau nimic. Acum, cei de la Raptis Kavouras discută sistematic cu banca să le mai dea un credit ca să acopere dobânzile pe următoarea lună şi speră că zeiţa Artemis îi va ajuta“, completează Mateescu. 

Pacostea rezidenţială 

Investitorii eleni care au venit în România după 2000 şi-au concentrat activitatea asupra sectoarelor similare celor pe care deja activau în Grecia, respectiv rezidenţial şi birouri. Prăbuşirea pieţei locuinţelor a ruinat o mulţime de investitori greci şi nu numai. „Au fost cazuri în care s-au încasat banii de avansuri pentru apartamente din România, şi banii erau trimişi în Grecia pentru a-şi acoperi din credite. Aşa au stricat treaba şi în România, intrând în faliment. Equity-ul cu care au venit în România provenea din împrumuturi din 

Grecia, garantate cu proprietăţi de acolo. Valoarea acelor proprietăţi a scăzut sub nivelul împrumutului. Puţini au venit cu bani de acasă“, menţionează Mateescu. Relaţia strânsă cu creditorii greci i-a determinat pe aceştia din urmă să rostogolească, uneori artificial, împrumuturile investitorilor, pentru a evita executarea. Un exemplu în acest sens este Greenlake Development, controlată de investitori greci, care dezvoltă ansamblul de lux GreenLake Residence de pe malul lacului Griviţa. În iunie 2011, societatea a intrat în insolvenţă, cu Bancpost drept creditor majoritar, ce avea de recuperat peste 10 mil. euro. 

Dezvoltatorul a scăpat de insolvenţă în noiembrie anul trecut, după ce banca a decis să acorde un nou credit de circa 12 mil. euro, pentru continuarea proiectului. 

Papageorgiadis spune că investitorii greci vor continua să sprijine afacerile imobiliare pe care le au în România cât de mult posibil şi că, asemenea românilor, sunt ultimii care vor accepta să piardă o proprietate. 

„În ultimii ani, România a făcut tot posibilul să alunge investitorii, inclusiv în sectorul imobiliar. Acum, se pare că am intrat într-o nouă perioadă de pace şi, dacă mediul de afaceri se va îmbunătăţi, grecii vor demonstra încă o dată că România este una dintre priorităţile lor. Sunt peste cinci fonduri conduse de greci care testează piaţa în acest moment“, concluzionează proprietarul More Real Estate Services.

Sursa