Cartierul ANL Henri Coandă , de 18 ani plin de noroaie și fără utilități

8 Ianuarie 2021 • Imobiliare

Cartierul ANL Henri Coandă , de 18 ani plin de noroaie și fără utilități

Sursa: DIGI24

Cartierul ANL Henri Coandă din nordul capitalei, de 18 ani plin de noroaie și fără utilități

Calvar în cel mai noroios cartier din România. L-a început Agenția Națională pentru Locuințe, prin 2002, în nordul Capitalei. După 18 ani, încă nu are utilități peste tot, n-are asfalt aproape deloc și nu oferă nici măcar confortul minim de civilizație. Jumătate se află în sectorul 1, restul în Voluntari, Ilfov. Numele său este Cartierul ANL Henri Coandă, se întinde pe 116 hectare și nu poate fi traversat la pas pe vreme ploioasă.

Cartierul ANL Henri Coandă, 2021. Bălți la stânga, bălți la dreapta, noroaie peste tot. N-ai ce ocoli, n-ai cum ocoli. Nu sunt trotuare, nu e asfalt. Peste jumătate din numărul caselor sunt goale. Cei care locuiesc aici au fose septice, iau apă din puțuri tot de ei forate și folosesc centrale pe curent electric pentru căldură și apă caldă.

Bărbat: Există o hotărâre definitivă a instanței, prin care Primarul General este obligat să execute aceste lucrări. Sunt patru tipuri de lucrări: canalizare, gaze, apă rece și așa mai departe. Două proiecte sunt pe fonduri europene, două din bugetul Capitalei. Dinaintea primarului Firea au fost licitate aceste lucrări, au fost câștigate de o firmă italiană. A concesionat totul. Ea, efectiv, nu a executat nicio lucrare. Eu m-am mutat de șase ani. Cu utilitățile mele proprii.

Reporter: Vă pare rău că ați venit aici?

Bărbat: Când m-am mutat am sperat că într-un an se va executa. Acum regret... Cu banii investiți aici mi-aș fi cumpărat o altă locuință, într-un cartier cu toate utilitățile.

Femeie: De 18 ani am luat locul ăsta.

Reporter: De 18 ani?

Femeie: Da!

Reporter: Și în 18 ani ce s-a schimbat aici?

Femeie: Oamenii au ajuns să locuiască... Casele să ajungă la copii, că părinții care le luaseră n-au mai rezistat! E o dezamăgire a vieții mele care... poate că se va rezolva odată. Deocamdată noi ne-am făcut doar exterioarele. Nu ne-am mutat aici. Să vedem ce facem.

Proiectul ANL de 40 de milioane de euro este în zona complexului Sere Pipera - Aeroportul Băneasa - Comuna Voluntari și se întinde pe 116 hectare. Când e uscat... aici te umpli de praf. Când pământul e înghețat... poți merge și la pas. Când plouă, deplasările sunt posibile doar cu cizme de cauciuc. Dar cel mai sănătos și mai sigur este cu mașina.

Bărbat: Ia uite cum vin!

Reporter: Doar cu cizmă de cauciuc...

Bărbat: Atât! N-ai cum să mergi fără cizme!

Reporter: Dacă-mi deschid aici, în cartier, un magazin de pantofi dau faliment!?

Bărbat: Hohooooo! Singura soluție... să dea un ger! Un îngheț!

Reporter: Când e înghețat pământul se merge mai bine!?

Bărbat: Păi da. Poți să mergi în bocanci. Dar în cizme?

Bărbat: Ca pieton, pe vremea asta, nicio șansă. Nu, nu. Mai bine stau acasă.

Reporter: Cizma de cauciuc e sfântă aici?

Bărbat: Cea mai bună! Cea mai bună!

Bărbat: Calvar e! Calvar. Rupem mașinile! Nu mai avem curaj să intrăm.

Municipalitatea anunță că lucrările de alimentare cu apă, canalizare, drumuri și iluminat public au fost sistate pe 23 septembrie anul trecut, din cauză că antreprenorul a cerut decalarea termenului de finalizare pe motiv că nu are muncitori și materialele necesare.

Tot în septembrie, Primăria Capitalei a fost notificată că are facturi neplătite către executant de aproximativ 7 milioane de lei, fără TVA. Din cauza asta, pe 12 noiembrie șantierele au fost oprite. Iar data la care se va relua munca în cartierul Henri Coandă n-a fost încă stabilită.

Reporter: C. Firoiu / Operator: V. Drăghici