Finzoom: Vor creste preturile pe piata imobiliara in 2021?
19 February 2021 • ArticoleAm fost intrebata de jurnalistii Digi24, daca ar trebui sa amanam sau nu o achizitie imobiliara, in conditiile in care expertii imobiliari estimeaza ca “apartamentele si casele se vor scumpi cu pana la 15% in urmatoarea perioada”, in cadrul interviului "Cum vor evolua preturile imobilelor in 2021?".
La inceputul anului 2020, inainte de pandemie, dezvoltatorii aveau aceleasi ingrijorari – ca s-au marit preturile la materiale de constructie, ca a crescut costul cu forta de munca si estimau ei ca vor creste preturile in 2020. A venit insa peste noi pandemia, care a schimbat nu numai cererea si oferta de locuinte, dar si nevoile consumatorilor si comportamentul acestora.
Pretul efectiv de tranzactionare este dat de cerere - oferta
Degeaba cresc dezvoltatorii preturile pe motiv ca s-au scumpit materialele, ca TVA-ul la locuintele peste 92.000 euro a ramas 19% si anul acesta (si nu a scazut la 5%, conform Legii 248/2020), daca puterea de cumparare a ramas aceeasi sau a scazut, sau daca aceeasi consumatori nu mai sunt interesati de ex. intr-un apartament fara balcon sau acces la spatiu verde. Daca nu vor gasi cumparatori la acele preturi crescute, dezvoltatorii vor fi nevoiti sa-si reduca marja de profit si sa vanda la pretul initial, sau la pretul negociat cu fiecare comparator.
Din pacate noi nu avem date exacte, la nivel national, despre pretul pe metrul patrat tranzactionat, adica cu cat se vand sau cumpara efectiv proprietatile. Stim doar cat se cere pe metrul patrat.
Si, conform indicelui imobiliare.ro, vanzatorii de apartamente (vechi si noi) au cerut luna trecuta in medie 1.361 euro/mp, cu 0.7% mai putin decat in decembrie 2020 si cu 1% mai mult decat acum un an. Acum, preturile au evoluat diferit pe regiuni, in tara. In Bucuresti preturile sunt mai mici cu 1% fata de luna trecuta si ~3% mai mici fata de anul trecut (1.412 euro mp). In Cluj insa, au crescut preturile la apartamente cu 7% fata de anul trecut, ajungand la 1.850 euro/mp, aproape de maximul istoric inregistrat in acest oras in aprilie 2020 (1.850 euro/mp). La fel si in Brasov, au crescut preturile cu 6% fata de anul trecut si 2% fata de luna trecuta (1.260 euro/mp)
Eu cred ca acum cumparatorii se uita mai atent la calitatea spatiului de locuit, la acces la spatiul verde si sunt dispusi sa astepte sa gaseasca acel spatiu ideal. Apoi, cei care investesc in imobiliare s-au trezit ca nu mai au cui inchiria spatiile, mai ales cele pentru birouri
Dupa aceasta pandemie sunt din ce in ce mai multi care se uita catre terenuri pentru constructie, catre proprietati ieftine la sat, sau care vand apartamentul in care locuiesc pentru unul mai aproape de padure.
Cererea a crescut consistent in toamna-iarna lui 2020 fiindca, pe langa faptul ca au scazut costurile la creditele ipotecare si a fost dat startul programului Noua Casa care permite cumpararea de locuinte pana la 140.000 euro prin program, oamenii nu au mai cheltuit pe alte lucruri in pandemie si economiile le-au directionat catre achizitie de imobiliare si imbunatatirea spatiului de locuit. Apoi s-au intors in pandemie multi romani din strainatate, care au preferat sa investeasca banii intr-o proprietate, apartament sau bucata de pamant.
Deci nu ma astept sa creasca preturile exploziv. Vor fi zone mai cautate, unde vor ramane constante preturile sau vor creste usor si zone mai putin cautate, unde vor scadea preturile. Important este sa cantaresti totul pe termen lung si sa nu alergi sa cumperi ceva repede, doar fiindca dezvoltatorii estimeaza ca vor creste preturile, din cauza materialelor mai scumpe. Proprietati scoase la vanzare vor fi permanent, important este sa ai rabdare pana gasesti proprietatea dorita la pretul pe care ti-l poti permite pe termen lung si pana atunci poti sta si in chirie, mai ales ca pretul acestora s-a diminuat.
Irina Chitu - Director General/CEO – FinZoom.ro
Sursa: FinZoom
Cele mai importante 5 lucruri despre Marcile Inregistrate REALTOR®
Prețurile apartamentelor în cartierele marilor orașe