Piața rezidențială din capitală
15 April 2021 • ArticolePiața rezidențială din București oferă alternative locative pentru suficient de multe categorii de cumpărători. Evident, nu poți spune că pentru toate buzunarele, că dacă ar fi așa, orice și-ar putea permite să-și cumpere o locuință.
Totuși, când vorbim de românii care au în plan să-și cumpere o locuință, fie că o fac cu banii jos, ori prin intermediul unui credit bancar, ipotecar sau prin programul Noua Casă, nu toate zonele din oraș sunt accesibile pentru toate categoriile.
Deja, de ani buni, zonele din jumătatea de nord a Capitalei, în special cele precum Dorobanți, Floreasca sau Primăverii sunt destinațiile celor cu bani, în timp ce zonele din partea de sud, mai ales în cartierele „dormitor”, precum Drumul Taberei, Militari, Berceni sunt pentru cei care caută locuințe de buget.
Diferența față de acum câțiva ani este aceea că, aceste arealuri s-au extins și mai mult și în afara orașului, zona de nord mergând până în și dincolo de Băneasa, Pipera, Bucureștii Noi sau Voluntari. Sunt zone în care se găsesc multe ansambluri rezidențiale formate din proprietăți scumpe, prin urmare atrag potențialii cumpărători care dispun de resurse însemnate.
De cealaltă parte, zonele care se învecinează cu jumătatea sudică a Capitalei, indiferent că este vorba despre localitățile de la sud-est sau de la sud-vest, acestea par să fie un soi de prelungire a cartierelor cu care se învecinează, prin urmare, împrumută din specificul acestora.
Cel puțin, asta reiese din discuția noastră cu Oscar Răceanu, head of residential division, din cadrul 24REAL.
Nordul pentru cei care caută locuințe cu spații cât mai mari
Cartierele din Nordul Capitalei, cum este cazul Băneasa, Pipera, Bucureștii Noi sau zona Voluntari sunt cele mai căutate pentru locuințe noi în construcții premium, arată datele 24REAL.
Reprezentantul companiei spune că în aceste zone, cumpărătorii caută proprietăți care să răspundă unor nevoi diferite și mai complexe, față de alte categorii de cumpărători de locuințe.
”Când vorbim despre locuințe premium ne referim la un standard ridicat de construcție, cu spații mai generoase decât în mod obișnuit, un design arhitectural ultra-modern, confort sporit grație unor finisaje de top, dar cel mai important, o zonă extrem de bună din orașul/zona analizată.
Când vorbim despre acest segment, ne referim și la clienți cu standarde mai ridicate pentru calitatea, confortul și beneficiile la care se așteaptă de la noua locuință. Bineînțeles, zona rămâne principalul factor de decizie, alături de buget, acestea crescând direct proporțional.”, ne-a explicat Oscar Răceanu.
Chiar și pe segmentul de apartamente, prețurile sunt mult peste piața din Capitală.
„Pentru București, zonele care se bucura de clasificarea premium, în ceea ce privește cerea de locuințe, sunt cele din Nordul Capitalei, printre care Dorobanți, Floreasca sau cartierul Primăverii. Prețurile diferă de la o zonă la alta, dar și de la o structură a unei construcții la alta, astfel că vom identifica prețuri cuprinse între 250.000 euro și 600.000 euro pentru apartamentele de 3 camere, acesta fiind și bugetul alocat pentru achiziția unei locuințe în aceste zone, cu cel mai mare interes în momentul de față, în zonele menționate.
Cu cât ieși din prețurile mai scad puțin în comparație cu proprietățile din cartierele recunoscut ca fiind foarte scumpe, așa că poți găsi și proprietăți mai ieftine. La o scurtă căutare pe Google, găsești unele „vile” care au prețuri în jurul a 200.000 de euro, în zonele precum Bucureștii Noi, Băneasa. Nu sunt extraordinare, dar arată decent și oferă mai mult spațiu decât un apartament, mai ales că dispun și de spații deschise, de curți. Evident, prețurile urcă până la ordinul milioanelor de euro, pentru vile foarte mari, cu piscină, cu o terenuri de câteva mii de metri pătrați. De exemplu, o vilă cu subsol, parter, etaj și mezanin, piscină și 3.000 de mp, era scoasă la vânzare pentru 2,5 milioane de euro.
Vile foarte scumpe se pot găsi și în oraș, cei de la 24REAL indicând și exemplul proprietăți de 4 milioane de euro, care se află în portofoliul companiei.
În ceea ce privește tipul de proprietăți tranzacționate, potrivit Oscar Răceanu ne-a spus că atât apartamentele cât și vilele sunt căutate în egală măsură, întrucât cererea este destul de diversificată, în funcție de nevoi.
Totuși, în ultimul an au apărut și noi tendințe, cel mai probabil născute în pandemie.
”O necesitate aproape obligatorie pentru o proprietate a devenit disponibilitatea unei terase generoase ori a unui spațiu verde, după caz, nevoie care a apărut mai accentuat în ultimul an. Sunt căutate suprafețe în aer liber, în care să se petreacă timpul liber, acasă. De asemenea, preferința pentru apartamente luminoase, cu spații vitrate generoase, a crescut simțitor”, ne-a explicat Oscar Răceanu.
Nici sudul nu mai este foarte accesibil
În jumătatea sudică a Capitalei, dar și localitățile limitrofe, precum Popești Leordeni, comuna Berceni, Prelungirea Ghencea sau Domnești, sunt zone în care principalele ținte de achiziție sunt locuințele cât mai ieftine.
Potrivit celor de la 24REAL, în zonele accesibile din punct de vedere al prețului, s-au tranzacționat preponderent garsoniere si apartamente cu 2 camere, publicul țintă fiind unul tânăr, cu vârste începând de la 20 de ani.
Un lucru mai rar în piața imobiliară, este acela că reprezentantul 24REAL afirmă că accesibilitatea a scăzut și în aceste zone.
„Zonele limitrofe nu mai sunt la fel de accesibile, din punct de vedere financiar, ca în urmă cu câțiva ani. Creșterea prețurilor s-a produs, în egală măsură, atât pentru zonele centrale, cât și pentru cele marginale. De exemplu, ne putem raporta la Militari Residence, Metalurgiei Park sau Popești Leordeni, unde costul mediu al unei proprietăți de 2 camere poate începe de la 60.000 euro”, ne-a spus Oscar Răceanu.
Zonele limitrofe nu mai sunt la fel de accesibile, din punct de vedere financiar, ca în urmă cu câțiva ani. - Oscar Răceanu.
Potrivit acestuia, în aceste zone, criteriile principale nu mai țin de spațiile oferite de locuințe, ci de accesul la diverse facilități în zonele lor, cum ar fi accesul la spații comerciale, școli, grădinițe, transport în comun, joacă un rol foarte important în stabilirea prețurilor.
Cât despre piața în general, Oscar Răceanu spune că nevoia în zona de rezidențial este mixtă între locuințele vechi cu cele noi, dar predominată de cele noi, acestea având suprafețe mai mari.
„Cererea de locuințe vechi se înregistrează cu precădere în zonele cu acces la metrou sau transport public în vecinătate, iar pentru construcțiile noi, cartierele rezidențiale în plină dezvoltare sunt opțiunea clienților, mizând pe nevoia de gradină proprie, terase, balcoane mari sau spații mai generoase.
Cererea în zona de Nord a rămas ridicată și continuă să fie principalul punct de interes al cumpărătorilor și al investitorilor, în timp ce în zona de Sud și Vest sunt aflate în dezvoltare proiecte cu un preț mai mic, adaptate inclusiv programelor de tipul Noua Casa”, a mai spus coordonatorul diviziei de rezidențial din cadrul agenției.
Sursa: Wall-Street
Venitul minim necesar pentru un credit Noua Casa
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea locuință?