Care sunt cele mai importante proiecte rezidentiale programate spre livrare pana in 2020

16 August 2018 • Imobiliare

Care sunt cele mai importante proiecte rezidentiale programate spre livrare pana in 2020

Marius Alexandru Stanciu 17 iunie 2018

Urmatorii doi ani si jumatate vor aduce o dezvoltare accelerata pe segmentul rezidential din Capitala si imprejurimi, cu aproximativ 30.000 de noi locuinte care ar urma sa fie livrate in aceasta perioada, potrivit estimarilor wall-street.ro, pe baza informatiilor din piata. Cele mai multe livrari vor fi in zonele de Nord si Vest, unde daca intre anii 2014 si 2017 s-au construit in medie 1.050 unitati locative/an, in prezent sunt anuntate, in medie, peste 2.000 locuinte noi anual.

Wall-Street.ro a lansat Wall-Street Real Estate, un sub-site dedicat dezvoltatorilor imobiliari din Romania. Platforma pune in relatie dezvoltatorii imobiliari cu persoanele interesate de achizitionarea unei locuinte, atat in Bucuresti, cat si in orasele cele mai dezvoltate ale Romaniei.

2017 a reprezentat anul in care segmentul rezidential din Capitala si imprejurimi a devenit unul dintre starurile pietei real estate din Romania, cu multe proiecte de locuinte de anvergura anuntate pentru finalizare in perioada 2018-2020, in contextul in care, potrivit unui raport Coldwell Banker de la inceputul acestui an, ritmul de absorbtie al locuintelor noi puse pe piata are capcitatea de a se mentine in continuare la un nivel ridicat, de peste 80% in medie.

Astfel, situatia macroeconomica buna si solvabilitatea cererii de locuinte, cu cinci sectoare economice in care salariul mediu net lunar este de peste aproximativ 1.000 de euro (IT, extractia petrolului, sectorul bancar, transporturi aeriene si industria grea) au determinat tot mai multi dezvoltatori sa lanseze proiecte rezidentiale, gradul de incredere al investitorilor in piata rezidentiala find la cel mai ridicat nivel.

Datele Coldwell Banker arata ca in acest moment exista peste 100 de proiecte rezidentiale medii si mari aflate in diferite etape de dezvoltare numai in Bucuresti si imprejurimi. In acelasi timp, numarul proiectelor care au planificat livrarea in acest an a cel putin 200 de locuinte fiecare a urcat la aproape 25, dublu comparativ cu 2017, in timp ce numarul proiectelor de dimensiuni foarte mari, cu peste 1.000 de locuinte, a cunoscut de asemenea o crestere semnifcativa.


Acelasi raport sublinia ca la inceput de 2018 se aflau in diferite etape de dezvoltare proiecte rezidentiale cu o valoare cumulata a investitiilor de peste 750 de milioane de euro. Astfel, anul curent ar dispune de toate ingredientele pentru a fi cel mai prolific an al pietei rezidentiale locale din istoria sa moderna. In tabelul de mai jos sunt evidentiate majoritatea proiectelor aflate in dezvoltare in urmatorii ani, cu mentiunea ca a fost luat in calcul un minim de aproximativ 200 de unitati pentru cele programate in 2018, in timp ce pentru perioada 2018 - 2020, tot ceea se afla in constructie (fie si faza incipienta) sa dispuna de un minim de 800 de locuinte.


Potrivit Coldwell Banker, o pondere de 37% din noua oferta de locuinte finalizata in acest an se situeaza in zona de vest a Capitalei, iar dezvoltarea polului de spatii de birouri Grozavesti - Politehnica va face ca zona sa prezinte interes si in viitor pentru investitorii activi pe segmentul rezidential. Cresterea numarului de proiecte se reflecta si in ponderea proiectelor dezvoltate in zona de nord a orasului, acestea detinand 22,2% din totalul noii oferte din acest an, comparativ cu 16,4% in sudul Capitalei, care in anii anteriori reprezenta principalul pol de dezvoltare rezidentiala.

Zona semicentrala a orasului va cuantifica aproximativ 12,5% din oferta dezvoltatorilor din acest an, existand in continuare numeroase parcele de teren care se preteaza unei dezvoltari rezidentiale. Zona de est continua sa prezinte un potential semnificativ de dezvoltare in viitor, in principal datorita infrastructurii de transport excelente si a numeroase parcele de teren disponibile, chiar daca in 2018 va cuantifica doar 11,6% din noua oferta dezvoltata.

Ca si tendinte putem sublinia ca zona Barbu Vacarescu si subzona adiacenta Pipera vor reprezenta unul dintre principalii poli de dezvoltare rezidentiala din Bucuresti, cu peste 9.000 de unitati locative aflate deja in constructie sau planifcare, proiecte rezidentiale de mari dimensiuni urmand a fi lansate in continuare in aceasta zona. De asemenea, investitorii activi pe segmentul rezidential vor continua sa lanseze proiecte in apropierea noilor poli de spatii de birouri.

Astfel, zona de centru - vest, zona Timpuri Noi si Expozitiei prezinta un potential ridicat de dezvoltare a proiectelor rezidentiale. Putem spune, asadar, ca increderea investitorilor in piata rezidentiala va continua sa se mentina la un nivel ridicat si proiecte de dimensiuni mari, cu peste 1.000 de locuinte vor fi tot mai frecvent lansate.

Sursa: Wall Street