Imobiliarele în 2021 și 2022 | Concluzii de la webinarul Storia.ro

17 Decembrie 2021 • Imobiliare

Imobiliarele în 2021 și 2022 | Concluzii de la webinarul Storia.ro

Imobiliarele în 2021 și 2022 | Concluzii de la webinarul Storia.ro 

Anul nou vine cu mai multe tranzacții imobiliare și cu posibile creșteri de prețuri.

Iată topul concluziilor din webinarul Real Estate. Real Talk #15 cu puncte cheie care au marcat anul imobiliar 2021 și ce tendințe ne pregătește 2022.

Invitat: Gabriel Voicu - Vicepreședinte SVN România.

  1. 2021 a fost un an an al recordurilor pe piața rezidențială. În primele 11 luni s-au înregistrat cu 56% mai multe tranzacții imobiliare la nivel național și cu 40% mai multe în București, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. S-au livrat 68.000 de locuințe noi.
  2. Cei 3 factori care au stimulat creșteri în tranzacțiile imobiliare din 2021: un bun grad de accesibilitate, finanțare avantajoasă și oferte variate generate de un număr record de unități noi livrate.
  3. Trend imobiliar: proiecte integrate de case numite orașe lângă orașe. Reprezintă locuințe gândite ca parte dintr-o comunitate, cu infrastructură, alimentație, educație și toate facilitățile integrate.
  4. Prețurile în imobiliare au crescut cu 12% în 2021 versus 2020. Se preconizează un trend de creștere similar, de 12% - 15%, și în 2022, versus anul anterior.
  5. Locuințele vechi adoptă trendul de creștere a prețurilor dictat de locuințele noi. Factori de creștere a prețurilor: scumpirea sau inaccesibilitatea materialelor de construcții și scumpirea forței de muncă.
  6. Timișoara va devenit a doua piață rezidențială după București ca număr de unități noi livrate. În top se mai remarcă Constanța, Brașov, Cluj Napoca, Iași, Oradea.
  7. Nu există un anotimp ideal pentru cumpărarea unei locuințe. Cel mai potrivit moment este când ai o nevoie reală și posibilitatea financiară să o susții pe termen lung.
  8. În ciuda creșterii prețurilor, piața imobiliară din 2021 nu are termen de comparație cu piața imobiliară din 2008. În 2008, piața era formată în proporție de 90% din investitori speculativi. În 2021, piața este formată în proporție de 85% din clienți finali și 15% investitori non-speculativi.
  9. Evaluarea prețului corect al unei locuințe se face prin research de concurență directă și indirectă, de jur-împrejur. La concurența directă intră alte complexuri rezidențiale din zonă și la cea indirectă sunt locuințe vechi și ce mai poți cumpăra cu aceeași sumă.
  10. Achiziția unui teren și construcția unei case presupun un proces mai complex și anevoios decât cea a unei proprietăți gata finalizate. Este o decizie bazată pe asumarea amplorii și duratei proiectului.

Concluziile sunt extrase din webinarul Real Estate. Real Talk #15, organizat de Storia.ro în parteneriat cu Business Magazin. Urmărește înregistrarea webinarului pentru perspective puse în contextul imobiliar actual.

YOUTUBE