Oscar Răceanu, 24REAL: Ne aflăm într-o continuă creștere a prețurilor

18 Octombrie 2021 • Imobiliare

Oscar Răceanu, 24REAL: Ne aflăm într-o continuă creștere a prețurilor

În funcție de zonă, prețurile apartamentelor au crescut cu circa 2-5% în prima jumătate a anului, principalul motiv fiind reprezentat de o cerere mai mare. Preferințele cumpărătorilor sunt orientate către blocurile noi.

Anul 2021 a început pe o pantă ascendentă pentru piața rezidențială. Potrivit lui Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24REAL, semestrul al doilea arată cel puțin la fel de promițător, iar prețurile vor continua să crească în marile orașe ale țării.

„În ultimii ani ne-am aflat într-o continuă creștere a prețurilor în piața rezidențială, care va continua și în perioada următoare”, spune Oscar Răceanu.

De asemenea, pe fondul relaxării restricțiilor, și cererea pe segmentul rezidențial a înregistrat o creștere în prima parte a anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

Consultantul susține însă că există riscul ca oferta să nu mai poată face față cererii crescute, având în vedere că proiectele noi ar putea fi blocate în cel de-al doilea semestru, din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcții.

„Un asemenea moment, în care oferta să nu mai poată face față cererii, poate apărea ca urmare a evoluției ridicate a prețurilor materialelor de construcții, ducând astfel către o blocare a dezvoltării de unități noi. La un moment dat va fi imposibil de ținut pasul cu aceste creșteri, luând în considerare atât puterea de cumpărare, nivelul salariilor din România, gradul de îndatorare în cazul celor care iau în vedere achiziția prin credit, cât și instabilitatea economică în condiții extreme (spre exemplu perioada pandemiei)”, spune acesta.

Prețurile materialelor de construcții au crescut în proporții variate, cuprinse între 30% și 200% de la începutul anului.

„Va afecta cu siguranță începerea de noi proiecte rezidențiale prevăzute pentru al doilea semestru, aceste majorări urmând să se reflecte implicit în prețul final al caselor și apartamentelor.

Consumatorii sunt deja conștienți de acest impact și se așteaptă la creșteri continue inclusiv din acest punct de vedere”, continuă acesta.

Volumul tranzacțiilor rezidențiale a crescut cu aproximativ 10% în prima parte din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020. Însă, până la finalul anului Oscar Răceanu se așteaptă ca volumul să crească cu circa 15%.

În ceea ce privește livrarea de locuințe noi, numărul acestora a înregistrat o scădere în prima jumătate a anului, față de semestrul I din 2020.

„Procentual însă au fost achiziționate mai mult locuințe pentru uz propriu. Faptul că piața chiriilor s-a aflat în cea mai slabă perioadă din ultimii ani a dus implicit la o strategie mai rezervată în rândul celor care în mod normal s-ar fi gândit la investiții, luând în considerare stadiul economic, instabilitatea potențialilor cumpărători, puterea de cumpărare și mulți alți factori interconectați”, mai spune Oscar Răceanu, care consideră că piața chiriilor a fost în cea mai slabă formă din ultimii ani, principalul factor care a influențat scăderea fiind pandemia.

„Prima jumătate a anului a început la fel de slab ca finalul lui 2020, însă din a doua jumătate se pare că această perioadă de stagnare a luat sfârșit, iar cererile din piața chiriilor încep să-și revină treptat.

Mai exact, din luna iunie a început să existe interes și pe această zonă. Explicațiile sunt multiple: tinerii care urmează să revină la facultate și încep deja să închirieze diverse tipuri de apartamente, forța de muncă și expații care își vor relua activitatea la birouri etc.

În ceea ce privește preferința expaților, a existat un interes crescut, cu precădere în zona rezidențială de nord”, subliniază Oscar Răceanu, la care adaugă că cererea este încă departe de nivelul din 2019.

În schimb, segmentul rezidențial de lux nu a fost afectat de pandemie. Proiectele mari și-au continuat dezvoltatea, înregistrând cereri constante.

„Nu am observat schimbări față de anul 2020, segmentul caracterizându-se printr-o imunitate destul de ridicată. Nu a fost afectat nici în perioada stării de alertă”, afirmă el.

În plus, Oscar Răceanu atrage atenția la o posibilă criză imobiliară, dacă prețurile materialelor de construcții vor continua să crească.

„Încă nu putem spune că piața imobiliară s-ar afla într-o bulă financiară, dar este important de luat în considerare sensul evoluției prețurilor materiilor prime, întrucât acesta poate fi un posibil factor determinant în îndreptarea către o asemenea situație. Dezvoltatorii vor fi nevoiți să majoreze prețurile finale ale proprietăților”, conchide consultantul.