Strategia investitorilor imobiliari în fața Covid-19: piața rezidențială din orașele mari se menține în centrul atenției
23 January 2021 • ArticoleÎn fața provocărilor din domeniul sanitar, jucătorii din imobiliare se orientează, în mod firesc, către oportunitățile ce pot fi considerate „pariuri sigure”.
Un studiu realizat de PwC și Urban Land Institute relevă că investitorii imobiliari din Europa tind să se orientează tot mai mult către orașele mari și active din sectoarele cel mai puțin afectate de criza sanitară, care continuă să genereze venituri stabile, precum logistica și rezidențialul. Alte segmente care se estimează că vor beneficia de o cerere relativ stabilă sunt centrele de date, clădirile științelor vieții (companii farmaceutice, de biotehnologie și de dispozitive medicale), energie nouă/infrastructură, industrialul și turnurile de comunicații, relevă raportul Emerging Trends in Real Estate 2021. De menționat ar fi că jucătorii din domeniul imobiliar nu exclud nici orașele mici și mijlocii, cu condiția ca acestea să dispună de o bună rețea de conexiuni la capitolul transport – acesta fiind considerat, în proporție majoritară, cel mai important factor în evaluarea potențialului investițional al diferitelor orașe.
„Pandemia a forțat milioane de persoane să lucreze de acasă, a închis magazinele cu amănuntul și a accelerat schimbările structurale care au afectat trei sectoare principale ale lumii imobiliare – birouri, comerț cu amănuntul și ospitalitate. Astfel că beneficiarii pieței din acest an sunt activele din sectoare minim perturbate și beneficiare ale digitalizării accentuate din ultimul an. În România, tendințele sunt similare cu cele din Europa și vedem un apetit crescut pentru investițiile în rezidențial și logistică.”
Cele mai atractive sectoare și orașe europene în 2021
Pentru 2021, rezidențialul rămâne în topul preferințelor investitorilor, trei dintre cele mai atractive sectoare pentru aceștia reprezentând o formă de rezidențial, respectiv locuințe pentru închiriere, locuințe accesibile și locuințe sociale. Pe de altă parte, în contextul răspândirii puternice a lucrului de la distanță, birourile nu figurează în topul celor mai interesante tipuri de proprietăți imobiliare. „«Zborul către siguranță» pentru mulți investitori implică tehnologie, și trei dintre primele patru tipuri de proprietăți din clasament vor beneficia de ritmul crescut al digitalizării, respectiv centre de date, turnuri de comunicații și logistică”, explică reprezentanții PwC Romania.
Pe de altă parte, clasamentul anual al celor mai atractive orașe europene pentru investiții imobiliare reflectă precauția investitorilor, care continuă să vadă orașele importante ale Europei ca alegeri mai sigure, ce oferă lichiditate și stabilitate. Astfel, Berlinul se află în fruntea listei preferințelor pentru potențiali investitori în 2021, aceștia fiind încurajați de rezultatele Germania în gestionarea epidemiei de Covid-19 de către Germania; de altfel, Germania este prezentă în top 10 cu încă trei orașe. Pe poziția a doua în clasament se situează Londra, capitala Marii Britanii fiind urmată de Paris.
Apetit crescut din partea investitorilor europeni
Potrivit raportului citat, investitorii interni și europeni vor avea o contribuție mult mai importantă în regiune anul acesta, aproximativ o treime dintre respondenți așteaptându-se ca investitorii europeni să-și mărească angajamentele în 2021. Pe de altă parte, 55% dintre investitori se așteaptă să fie cumpărători de proprietăți imobiliare în 2021, dar siguranța veniturilor din activele care nu sunt de bază provoacă îngrijorare. Sondajul mai arată un declin al încrederii în afaceri, aproape jumătate dintre respondenți așteptându-se, pentru 2021, la o scădere a profiturilor, iar un sfert anticipând pierderi de locuri de muncă.
Sursa: Imobiliare.ro