Banca Transilvania: piața imobiliară este în creștere

31 March 2021 • Article

Banca Transilvania: piața imobiliară este în creștere

Autorizațiile de construire pentru mediul urban au crescut cu 12% în primele două luni ale anului, observă specialiștii băncii clujene. Majorarea prețurilor la imobiliare rezultă din urcarea valorii activelor și creșterile de salarii din țară.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele cu privire la evoluția autorizațiilor de construire de clădiri rezidențiale în februarie și primele două luni ale anului curent. Statisticile indică o dinamică anuală pozitivă pentru autorizațiile de construire clădiri rezidențiale pentru a treia lună consecutiv în februarie, dar în decelerare la 3,1% (la 3.195 unități).

Se evidențiază majorarea autorizațiilor de construire clădiri rezidențiale pe segmentul urban, cu 4% an/an, la 947 de unități în februarie, iar cele pe segmentul rural au urcat cu 2,7% an/an la 2.248 de unități. În perioada ianuarie-februarie, autorizațiile s-au majorat cu 6,1% an/an la 5.753 unități, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare. Se evidențiază majorarea componentei urbane cu 12,3% an/an, la 1.827 unități. Pe segmentul rural s-a înregistrat un avans cu 3,5% an/an, la 3.926 unități.

"Cele mai recente evoluții macro-financiare și din sfera pieței imobiliare exprimă poziționarea la începutul unui nou ciclu și indică premise favorabile, susținute de mixul relaxat de politici economice (îndeosebi de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus), cu impact pozitiv pentru climatul investițional, climatul pozitiv din sfera sectorului bancar și perspectiva accelerării procesului de convergență economică europeană", relevă raportul BT.

Perspectivele pozitive pe segmentul rezidențial al pieței imobiliare sunt susținute și de gradul ridicat de atractivitate investițională (din perspectiva randamentelor) și de potențialul ridicat de modernizare. Conform unei analize sectoriale recente (elaborată prin utilizarea de metode econometrice standard și a bazei de date Eurostat), dinamica prețurilor pe piața imobiliară rezidențială din România este influențată de factori precum evoluția prețurilor pe piața Uniunii Europene, costurile reale de finanțare și salariul mediu net.

"Există o relație direct proporțională între evoluția prețurilor activelor imobiliare rezidențiale din România și dinamica prețurilor activelor imobiliare rezidențiale din UE. În intervalul 2009-2020 creșterea prețurilor activelor imobiliare rezidențiale din UE cu un punct procentual a condus la majorarea prețurilor activelor imobiliare rezidențiale din România cu 0,72 puncte procentuale.

Se poate identifica o relație direct proporțională și între dinamica prețurilor activelor imobiliare rezidențiale din România și evoluția salariului real (salariul nominal ajustat cu inflația). În perioada 2009-2020 creșterea salariului mediu net real cu un punct procentual a determinat majorarea prețurilor activelor imobiliare rezidențiale cu 0,13 puncte procentuale", observă analiștii bancari.

Conform rezultatelor estimărilor elaborate, există o relație invers proporțională între dinamica prețurilor activelor imobiliare rezidențiale și evoluția costurilor reale de finanțare. În perioada 2009-2020 scăderea nivelului dobânzii ROBOR real (după ajustarea cu inflația) pe scadența trei luni cu un punct procentual a determinat creșterea prețurilor activelor imobiliare rezidențiale cu 0,54 puncte procentuale.

Din analiza elaborată se poate identifica o relație direct proporțională între dinamica consumului privat și evoluția prețurilor activelor imobiliare rezidențiale. În perioada 2009-2020 creșterea prețurilor activelor imobiliare rezidențiale cu un punct procentual a determinat majorarea consumul privat cu 0,27 puncte procentuale (efectul de avuție).

"Pentru ciclul economic postcriză ne așteptăm la o evoluție favorabilă a climatului din piața imobiliară rezidențială, scenariu susținut de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus pe termen mediu, intensificarea convergenței economiei interne spre media din Zona Euro (principalul partener economic) și oportunitatea accelerării procesului de modernizare", anticipează Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică al băncii clujene. 

Sursa: Ziua de Cluj