Modul de calcul al impozitului datorat de proprietar la vanzarea unui imobil

4 June 2021 • Article

Modul de calcul al impozitului datorat de proprietar la vanzarea unui imobil

Ghidul complet al modului in care se calculeaza impozitul datorat de proprietar la vanzarea unui imobil

Felicitari! Ti-ai propus sa vinzi o proprietate, ai identificat un cumparator potrivit si ati batut palma pe un pret corect de tranzactie. Ati ajuns in fata notarului si te intrebi ce costuri vei avea de suportat in calitate de proprietar vanzator.


Inca din anul 2017, legislatia legata de impozitul datorat de proprietar la vanzarea unu imobil este mult mai prietenoasa. Cel mai important aspect pe care trebuie sa il retii este ca, in cazul in care proprietatea ta se vinde pentru o suma mai mica de 450.000 de lei, NU DATOREZI NICI UN IMPOZIT.

Conform legislatiei in vigoare, proprietarii datoreaza in cazul vanzarii unui imobil impozit de 3% din suma ce depaseste plafonul de 450.000 de lei.

Un exemplu concret de calcul al impozitului platit de proprietar la vanzare unui imobil:

1. La vanzarea unei proprietati de 70.000 de euro (aprox. 335.000 lei), impozitul datorat de proprietar la vanzare este ZERO (valoare mai mica de plafonul de 450.000 lei).

2. La vanzarea unei proprietati de 97.000 de euro (aproximativ 463.000 lei), impozitul datorat de proprietar se calculeaza astfel:

3% din 463.000 LEI - 450.000 LEI (13.000 LEI) => 390 LEI

Un aspect care trebuie mentionat este ca, in cazul vanzarii unei proprietati detinute de mai multi proprietari (de exemplu, sot si sotie), impozitul se calculeaza aplicand aceleasi reguli, insa luand in considerare cota parte a fiecarui proprietar in parte.

In cazul in care cumparatorul este parte a familiei (afin pana la gradul III), se aplica aceleasi reguli descrise mai sus. Exceptia se intampla in cazul donatiilor de proprietati intre rude, caz in care nu se percepe impozit donatorului.

De asemenea, conform legislatiei, incepand cu anul 2017, persoanele juridice nu datoreaza impozit pe venitul obtinut in urma vanzarii unei proprieti, indiferent de valoarea acesteia.

Indiferent ca discutam despre persoane fizice sau juridice, la calculul impozitului pe venit in cazul vanzarii unei proprietati nu se mai tine cont de perioada in care a fost dobandit imobilul.

Sursa: titirez.ro