Prețurile apartamentelor în cartierele marilor orașe

18 February 2021 • Article

Prețurile apartamentelor în cartierele marilor orașe

Deși Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul prețurilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor, la nivel zonal Bucureștiul este fruntaș.

Dincolo de media valabilă la nivel de oraș, se știe că, în general vorbind, valoarea de piață a unei locuințe poate varia destul de mult de la o zonă la alta. Cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare cuprinde un clasament al prețurilor solicitate în cartierele cel mai bine cotate din marile centre regionale. În mod firesc, pretențiile vânzătorilor se situează aici peste media calculată pentru fiecare piață în parte.

București:

În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, în clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente au avut loc câteva schimbări, chiar dacă în componența acestuia intră aceleași zone exclusiviste din nordul și centrul Capitalei. Pe prima poziție se situează, la fel ca în T3 2020, zona Kiseleff – Aviatorilor, în ciuda unei scăderi de 3,4% la trei luni (până la 2.860 de euro pe metru pătrat util); aceasta este urmată de Herăstrău – Nordului (unde prețurile s-au diminuat cu 0,5%, până la 2.710 euro pe metru pătrat), apoi de Aviației (+4,1%, până la 2.230 de euro pe metru pătrat), care a devansat Dorobanți – Floreasca (unde a avut loc o scădere de 3,3% trimestrul trecut, până la 2.140 de euro pe metru pătrat util). În ciuda unui declin semnificativ, de 10,9% la trei luni, zona Dacia – Eminescu a trecut de pe locul al patrulea pe cel de-al cincilea (cu o medie de 1.960 de euro pe metru pătrat).

Cluj-Napoca:

Și clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a înregistrat anumite modificări comparativ cu cele trei luni anterioare. Arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.190 de euro pe metru pătrat util (un plus de 0,6% față de trimestrul anterior), însă în urma unui avans de 5,3% (până la o valoare de 1.980 de euro pe metru pătrat), Plopilor a trecut pe poziția a doua, surclasând Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde a avut loc un recul ușor, cu 0,3%, până la 1.930 de euro pe metru pătrat util). În perioada analizată, arealul Bună Ziua – Europa – Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea (cu un avans trimestrial de 2,3%, până la 1.860 de euro pe metru pătrat), în vreme ce Mărăști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu a fost scos din clasament de zona Zorilor (cu un plus de 1,9%, până la 1.840 de euro pe metru pătrat).

Timișoara:

În capitala Banatului, topul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare a suferit o singură modificare comparativ cu cele trei luni anterioare. În ciuda unei scăderi de 2,1% la trei luni, zona Ultracentral – Medicină – Piața Unirii s-a menținut pe prima poziție (cu o medie de 1.580 de euro pe metru pătrat util), fiind urmată tot de Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piața Maria (1.450 de euro pe metru pătrat, după un plus de 3,7% la trei luni) și Complex Studențesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion (1.380 de euro pe metru pătrat, după un avans de 0,3%). Spre deosebire de trimestrul trecut, însă, zona Circumvalațiunii (+2,9%, până la 1.370 de euro pe metru pătrat) se situează pe locul al patrulea în top, după ce a devansat Torontalului (-3,8%, până la 1.310 euro pe metru pătrat).


Brașov:

În ciuda unui recul trimestrial de 3,6% al prețului mediu solicitat de către vânzători, în Drumul Poienii pot fi găsite, în continuare, cele mai scumpe apartamente din orașul de la poalele Tâmpei, o asemenea unitate locativă costând 1.740 de euro pe metru pătrat la finele anului trecut. Cu o valoare medie de 1.440 de euro pe metru pătrat util, zona Schei – Stupini s-a menținut pe locul al doilea în clasament, în vreme ce arealul Central – Brașovul Vechi – Blumana – Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.340 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 2,4%) a devansat Centrul Istoric – Centrul Civic – Ultracentral – Dealul Cetății (+1,3%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat). Ultima poziție din top cinci este ocupată în continuare de Tractorul – 13 Decembrie, cu o medie de preț de 1.220 de euro pe metru pătrat, în urma unei creșteri de 2,2% la trei luni.

Constanța:

În orașul de la malul mării, arealul Faleză Nord – Trocadero – City Park Mall – Capitol – Delfinariu se menține în fruntea clasamentului zonelor cu cele mai scumpe apartamente, deși prețul mediu solicitat de către vânzători s-a majorat doar cu 0,3% trimestrul trecut, până la 1.450 de euro pe metru pătrat util. Următoarele două locuri sunt ocupate tot de Central – Ultracentral – Peninsula (cu un minus de 0,4%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Tomis III – Dacia – Tomis II – Brotăcei – Tomis I (cu un plus de 0,6%, până la 1.270 de euro pe metru pătrat). Următoarele două zone din clasament nu se mai află, însă, pe picior de egalitate: Casa de Cultură – Tomis Plus a trecut pe locul al patrulea (în urma unui avans de 1,2%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat), iar Tomis Nord – Inel II – Inel I – Primo – Far, pe cel de-al cincilea (cu o valoare medie de 1.250 de euro pe metru pătrat).

Iași:

În capitala Moldovei, cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare pot fi găsite tot în arealul Centru Civic – Gară – Central – Ultracentral: pretențiile vânzătorilor s-au majorat, aici, cu 1% la trei luni, ajungând la o valoare medie de de 1.400 de euro pe metru pătrat util. În zona Podul de Fier – Moara de Vânt, prețurile solicitate s-au majorat cu 1,2%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat. În ciuda unui declin trimestrial important, de 4,4%, Copoul ocupă în continuare poziția a treia în clasament, cu o medie de 1.180 de euro pe metru pătrat. Următoarele două poziții din clasamentul la nivel de oraș sunt ocupate tot de zonele Tătărași – Tudor Vladimirescu (cu un avans de 1,9% la trei luni, până la 1.130 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Podu Roș (cu un minus de 1,4%, până la 1.050 de euro pe metru pătrat).

Sursa: Imobiliare.ro