Locuri si nume
2 August 2018 • NewsCa orice oras, Bucurestiul se schimba; numele strazilor se schimba; statui se dau jos si se pun altele in loc; si cu toate astea, unele lucruri ramin in memoria colectiva – fara ca cineva sa le poata trece pe-o harta.
Bucurestiul nostru a trecut prin multe schimbari politice in ultima suta de ani; fiecare nou regim – monarhist, legionar, hitlerist, comunist, socialist, capitalist a incercat sa-si impuna datele sale istorice, oamenii sai istorici ca repere ale orasului. Uneori a mers, dar de cele mai multe ori oamenii s-au incapatinat sa reziste; si-mi aduc-aminte de obstinatia cu care obisnuitii locului spuneau DOMENII in loc de 7 Noiembrie, pietei.
Monumente s-au mutat – Lupoaica s-a plimbat din Dealul Mitropoliei in Dorobanti si-apoi in Romana; nume de strazi au fost date tematic – ca de exemplu, axa Nord-Sud era compusa din Bulevardele 1848 > Balcescu > Magheru > Ana Ipatescu; dar in tot acest timp, oamenii au numit locurile simplu – si unele dintre numele astea rezista. Nu le stiu doar taximetristii si agentii imobiliari – le folosim cu totii.
Multe din locurile Bucurestiului vechi au intrat in legenda si folclor; insa hai sa vedem ce locuri au intrat in legenda in Bucurestiul de-acum?
- De unde-ncepem? Ce conteaza: Connex. Blocul Connex e la intersectia Bd Unirii cu Nerva Traian. Connex e Vodafone demult; si nici macar Vodafone nu-i in blocul ala – insa toata lumea stie unde e ‘la Connex’
- Tot in zona, la Junior: cladirea actualului nou-tribunal a purtat numele Junior pe cind era asa-zis magazin al tineretului.
- Ciudat cum o firma lasa-n urma o impresie pentru multa vreme; cladirea neterminata de la Eroilor mai e si-acum numita de unii Casa Radio, dupa pancarta ce-i atirnase pe fatada o in anii 90.
- Zicem si acum Abator zonei Vacaresti-Splai-Mihai Bravu, desi vechiul Abator de acolo s-a mutat la Glina de mai bine de 25 de ani; iar vechii zone Ciurel ii spunem mai degraba Semanatoarea.
- Nume de banci au ramas; la Unirii, inca te mai poti face inteles daca spui ca esti la Banca Religiilor, inca mai avem cladirea Bancorex; Sebastian – BRD e punct de reper pentru toti, desi mai sint inca 10 banci in zona; Banca Columna in 13 Septembrie inca n-a fost uitata.
- Locuri care s-au inchis, dar care si-au pastrat rezonanta, cum e Sexy-Club sau Budapesta (restaurantul Budapesta s-a-nchis imediat dupa 90).
- In Berceni, magazinul BIG e cel mai important reper; BIG este acronimul de la Bacanie-Industriale-Gospodina, si inca un BIG era-n Titan. Tot in Berceni, oamenii mai stiu de Geamuri-Multe, (complexul de pe Oltenitei, intre BIG si Orasel), si de Razoare (restaurantul de pe Brincoveanu, acum e un Mega Image construit in locul lui). Oraselul Copiilor a ramas si acum numele partii parcului Tineretului dinspre Oltenitei.
- Macaralei e o parte din Titan isi trage numele de la o strada, care acum s-a transformat in bulevard (1 Decembrie 1918). Alta partea a Titanului, Salajan, a ramas in istorie – desi acum buleverdului care dadea numele zonei i se spune Pallady. Iar cei ce stau pe la Barajul Dunarii o sa stie de Betoniera, statia de betoane demolata acum.
- Toata lumea stie de Ilioara, pentru ca acolo era scoala de soferi cea mai mare din Bucuresti, inainte de 89. Asa cum toata lumea stie de Udriste – pentru permise si inmatriculari, de targ – cind spui de tirgul auto din Vitan, de Candiano-Popescu, cind te gindesti la tamponari sau de pasapoarte – pentru directia pasapoartelor de pe Iorga.
- Materna e o zona din Bucla Drumului Taberei – isi trage numele de la vechiul magazin pentru copii. De fapt, si numele de Bucla e-n legenda. Tot in Drumul Taberei, Tricodava (sau popular Tricotava) va ramine-o lunga vreme in amintire, laolalta cu nume ca Favorit ori Orizont.
- Si alte magazine ramin in mintea oamenilor, cum ar fi Romarta Copiilor (ulterior Benetton si acum BRD), Sora, Eva, Adam, Muzica… Unele au intrat in folclor datorita formei ciudate (cum e Ciuperca de pe 1 Mai/Mihalache, si raminind in zona, sa nu uitam ca piata Chibrit, cu toate ca s-a desfiintat de 20 de ani, continua sa denumeasca locul).
- In Vitan, groapa de la Miraj (fosta fabrica de cosmetice) ramine ca reper, ca si stadionul Olimpia.
- Sint blocuri de locuit care au intrat in legenda – fie si trista, ca blocurile Scala si Dunarea, prabusite in cutremurul din 77. Altele sint cunoscute pentru ca sint mari, cum e blocul de la Bucur-Obor, numit ALMO (acronimul de la Ansamblul de Locuinte si Magazine Obor); Potcoava, blocul din Titan aflat la intersectia C. Brincusi cu N. Grigorescu; blocurile turn de la Natiunile Unite si Piata Palatului.
- Posta e in sine un ditamai punctul de reper. Posta Titan e cea mai cunoscuta referinta postala a orasului. Insa cine mai spune acum la Posta Puisor, cind poti sa spui la Marriott?
- PECO e la fel de solid, ca si reper; PECO-Salaj e doar o benzinarie puchinoasa; insa linga ea se construisera citeva blocuri noi, care au devenit blocurile de la PECO Salaj.
- La ceas e, la fel, un loc unde sa te intilnesti – la Universitate nu mai e ceas demult insa; inca un ceas cunoscut e si cel de la Moghioros (si cit o fi fost Moghioros de comunist, incearca sa-i spui altfel pietei!)
- Cite statui sint la Universitate? 3 sau 4? Citi sint calare si citi sint pe jos? Ce conteaza ca nu stim din prima – o sa ne intilnim cu siguranta la coada calului.
- Spitalul Municipal ramine Municipal, oricit de Universitar ii zice. Iar Spitalu’ 9… ce sa mai zic?
- Capetele de linii, de asemenea, sint de-ajuns ca sa-ti indice un loc, cum e capu’ lu’ 32, de la Unirii; in statie la Eroilor e la fel de clar ca si o coordonata GPS. Unele autobuze si tramvaie sunt la rindu-le arhicunoscute – 21 la Obor, 34 la Gara, 300-n Romana. Numele unor linii de autobuz se pronunta familiar: trei-opscinci; tre-trei-unu; trei-saisopt; trei-trei-cinci, doi-trei-doi.
Vom gasi citeva din lucurile astea pe vreo harta, peste ani, devenind oficial repere ale Bucurestiului? Poate da – caci avem atitea nume pe care la folosim dar habar n-avem de unde mai vin. Mai stim ca zicem Regie de la Regia Monopolurilor de Stat, care tinea fabrica de tigarete din Buicuresti? Mai stim ca-i zicem Masina de Piine strazii pentru ca care ducea la Moara lui Assan? Sau ca Vatra Luminoasa vine de la scoala si azilul de orbi ce se construisera acolo la inceputul secolului 20?
Sursa: Simply Bucharest
Sursa foto: Funny Blog
BREC Talks to Ben Adams Founding Director, Ben Adams Architects
Testimonial Adam UK