Profilul persoanelor care aleg să investească în locuințe din România. Ce preferă și la ce randamente se așteaptă?
6 June 2018 • NewsOamenii de afaceri români investesc cel mai mult în locuințe în țara noastră, aceștia fiind urmați în top de cetățeni din state precum Israel, Germania, Franța și Italia, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Nordis.
Potrivit studiului, numărul investitorilor în proprietăți imobiliare a crescut în perioada 2016-2018. O parte semnificativă a celor care aleg să cumpere locuințe sunt oameni de afaceri care achiziționează unul sau două apartamente cu 2 camere.
„Cei care realizează investiții în domeniul imobiliar, atât pentru închiriere ulterioară sau revânzare cu profit, în principal sunt oameni de afaceri, manageri de top, oameni din spațiul public sau cei care își fac exit-ul din diverse business-uri și vor să asigure o parte din capital în plasamente mai sigure”, a declarat Florin Poștoacă, managerul Departamentului de Investiții din cadrul Nordis.
Acesta a mai explicat că plasamentele în imobiliare au ajuns să fie mai atractive ca depozitele bancare grație randamentelor de 5%-7% pe an.
Din punctul de vedere al naționalității, 70% dintre investitori sunt români, dar interesați de proprietățile imobiliare din țara noastră sunt și israelienii, nemții, francezii și italienii.
Ce proprietăți preferă investitorii
Cea mai mare parte a celor care aleg să facă investiții în locuințe achiziționează unul sau două apartamente pe care le păstrează pentru închiriere.
Proprietățile în stadiu de proiect sunt preferate de investitorii care vor să obțină un profit mai bun și care acceptă un risc puțin mai mare.
Există, totodată, investitori care cumpără în cadrul aceluiași proiect un pachet de apartamente pentru închiriere sau revânzare ulterioară. De cele mai multe ori, în acest caz este angajat și un property manager care să gestioneze relația cu chiriașii sau cu potențialii cumpărători.
Cei care au apetit mai mare pentru risc încep dezvoltarea unor proiecte imobiliare sau aleg să intre în asociere în astfel de proiecte. Randamentele în acest caz ajung să depășească 25% pe an.
De Corina Varlan
Sursa: Cpi imobiliare