Segmentul de lux continuă să crească în 2018

25 July 2018 • Real estate

Segmentul de lux continuă să crească în 2018

Ovidiu Porsica 5 feb 2018

Într-o piață care absoarbe deja apartamente de tip penthouse cu prețuri de două milioane de euro, investitorii spun că segmentul de lux în imobiliare va continua să crească anul viitor, iar principalul criteriu de departajare al proiectelor va fi locația.

Sectorul imobiliar va înregistra extinderi pe linie în 2018, pe fondul creșterii economice a României care va rămâne peste media europeană și anul viitor. Comisia Europeană estimează că economia locală va crește cu 5,7% din PIB în acest an, în timp ce avansul se va tempera anul viitor la 4,4%, iar în 2019 creșterea va ajunge la 4,1%.

În plin avans economic, șomajul rămâne în marja de 5%, iar companiile din principalele industrii precum IT, producție sau retail spun că este tot mai greu să găsești forță de muncă la nivel local. Deși investițiile străine au scăzut cu 17,2% în primele șapte luni ale anului, la 2,3 miliarde de euro, marii angajatori cu capital străin au continuat campaniile de recrutare de personal.

Extinderi pe zona premium

Pe fondul economic pozitiv, cererea pentru proprietățile de lux s-a plasat pe o cale ascendentă, iar investitorii au anunțat noi proiecte în segmentul rezidențial care să includă și apartamente tip penthouse sau duplex.

Beatrice Dumitraşcu, sales manager, One United Properties, spune că piața de lux „are loc să crească”, însă a sugerat că ar trebui să existe și proiecte medii, între cele care se adresează segmentului Prima Casă și cele de lux.

One United Properties, dezvoltatorul controlat de Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu, a vândut 188 de apartamente cu un preț mediu de circa 2.000 de euro pe metru pătrat. Compania are prețuri între 200.000 de euro și 500.000 de euro pentru apartamente în funcție de configurație, în timp ce la penthouse-uri acestea trec de un milion de euro, potrivit lui Dumitrașcu. Aceasta a mai spus că dezvoltatorul a vândut un penthouse de două milioane de euro, factorul cel mai important în acest segment fiind poziționarea proiectului.

Prețuri de peste 182.000 de euro pentru locuințe verzi de lux​

„Trebuie să fii localizat în zone în care știi că există companii multinaționale sau companii care oferă salarii foarte mari unor clienți care-și permit să cumpere la tine în proiect. Trebuie să te duci cu valul de dezvoltare al birourilor din zona de nord”, a precizat aceasta.

Reprezentantul One United Properties a mai spus că firma are cel puțin trei terenuri în zona Floreasca ce se pretează pentru dezvoltarea de proiecte rezidențiale premium. Compania are în lucru 340 de apartamente care ar urma să fie finalizate până la începutul anului 2020, iar alte 484 de unități sunt în faza de proiectare.

Dumitrașcu susține că procesul de vânzare al apartamentelor începe cu doi-trei ani înainte de finalizarea construcției, iar în cazul penthouse-urilor plata se face în cinci tranșe de câte 20% din valoarea proiectului. Această strategie ajută și dezvoltatorul să finanțeze mai rapid construcția efectivă.

Interesant este faptul că zona de nord continuă să atragă investiții în proiecte rezidențiale premium, în timp ce noul pol pentru dezvoltarea de birouri de clasa A s-a mutat în zona de centru-vest a Bucureștiului. Mai mult, unii dezvoltatori lucrează și la componente de rezidențial pentru proiectele lor.

Potrivit lui Beatrice Dumitrașcu, cei mai mulți dintre cumpărătorii de penthouse-uri aleg să și locuiască aici, însă sunt și unii clienți care văd această achiziție ca având un randament investițional superior depozitelor bancare, de exemplu. Compania are în total trei proiecte în zona de nord a Capitalei, cu investiții care se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, conform directorului de vânzări al One United Properties.


Între timp, Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, a anunțat că se implică într-un proiect rezidențial masiv în zona Domenii a Capitalei, care va cuprinde 800 de apartamente, inclusiv duplexuri și penthouse-uri.

Proiectul necesită o investiție de 100 milioane de euro și ar urma să fie finalizat în trei ani. Prima fază de construcție constă într-o clădire 2S+P+5E+6-7R cu 193 de unități de tip studio, apartamente cu două, trei și patru camere, penthouse-uri și duplexuri, plus 240 de locuri de parcare dispuse în totalitate subteran. Prima clădire a complexului include o gamă largă de tipologii de unități și însumează 21 de tipuri de apartamente cu suprafețe și compartimentări diverse. Astfel, suprafețele construite pornesc de la 50 de metri pătrați pentru studiouri și ajung la 147 de metri pătrați pentru penthouse-uri.

Dezvoltatorul DVD Residential Imobiliare se așteaptă să încaseze până la 265.000 de euro plus TVA pentru un penthouse. Compania menționează că ansamblul se află într-o zonă prestigioasă a Capitalei, proximitatea față de metrou (maximum cinci minute de mers pe jos) și apropierea față de parcurile Herăstrău și Kiseleff fiind menționate ca unele dintre criteriile diferențiatoare.

Faza a doua este programată să înceapă cel mai târziu în prima jumătate a anului viitor și presupune construcția a două clădiri 2S+P+5E+6-7R cu un total de 235 de apartamente și 300 de locuri de parcare. Cea de-a treia fază va cuprinde clădiri de apartamente și o zonă comercială.

Este vorba despre „un teren mare, de aproape trei hectare, cu o localizare excelentă în zona Domenii, cu acces la cinci străzi diferite, o zonă civilizată, verde, liniștită”, a declarat Șucu, asociat în acest proiect cu Valentin Vișoiu, proprietarul grupului Conarg.

Un alt dezvoltator român care a explorat segmentul rezidențial este Forte Partners. Compania a vândut în întregime proiectul de tip boutique Londra 27, care include o clădire cu patru etaje și șapte apartamente. Acesta este localizat între Piața Victoriei și Piața Dorobanți. Alte două clădiri – Calderon 80 și Suvenir 1 – se află în diferite etape de lucru, iar Forte Partners a anunțat că va investi 37 de milioane de euro într-un proiect rezidențial la scară mai mare, localizat în zona Aviației. Aici, compania va construi 352 de apartamente adresate segmentului medium-high end.


În zona de locuințe de lux verzi, Alesonor, dezvoltatorul Amber Gardens, a anunțat în toamnă că extinde complexul cu opt locuințe verzi de lux, inteligente, cu suprafețe construite de 155 metri pătrați, respectiv 175 de metri pătrați și grădini cu suprafețe începând de la 350 de metri pătrați.

Până în prezent, în cadrul proiectului au fost vândute 32 de locuințe verzi de lux, cu dimensiuni de peste 250 de metri pătrați și grădini de peste 550 de metri pătrați. Investiția într-o asemenea locuință pornește de la 182.000 de euro plus TVA.

Totodată, investiția pe care dezvoltatorii o estimează până la finalizarea proiectului este de nouă milioane de euro.

Bucureștenii sunt tot mai interesați de achiziția de case de lux, potrivit unui studiu realizat în prima parte a lunii septembrie de către firma Omniconvert, la comanda Storia (platforma de anunțuri imobiliare OLX).

Puțin peste jumătate, 50,83%, dintre cei 5.617 respondenți ai studiului au declarat că intenționează să achiziționeze un cămin într-un an, în timp ce 75,31% vor apartament și doar 24,69% se gândesc ca locuința proprie să fie o casă.

În privința vârstei, segmentul cel mai numeros, de 39,79%, se poziționează în intervalul 25-34 de ani, iar peste jumătate dintre respondenți sunt femei, 55,41%.

Sondajul arată că 14,4% dintre cei care vor să cumpere o casă au un buget cuprins între 70.001 și 100.000 de euro. Alți 6,55% dintre respondenți sunt dispuși să aloce între 100.001 euro și 150.000 de euro pentru o locuință. Cei cu buget de 150.000 euro reprezintă 5,43% dintre respondenți.

„Bucureștenii sunt foarte atenți în tot procesul de achiziție a unei locuințe: de la căutarea propriu-zisă care se poate întinde pe o platformă de anunțuri pe o perioadă de câteva luni, până la documentarea la fața locului alături de un evaluator sau un arhitect”, precizează Gabriel Grecu, sales manager Storia.ro.

Penthouse de aproape patru milioane de euro

Prețurile pentru apartamentele premium din România se învârt în jurul valorii de câteva milioane de euro în cazul proiectelor din Capitală.

Un raport publicat de platforma Imobiliare.ro în vară arăta că cel mai scump apartament listat avea un preț de 3,8 milioane de euro. La mijlocul lunii noiembrie, acesta se afla încă la vânzare, cu prețul neschimbat. Penthouse-ul este structurat pe două niveluri și compartimentat în șapte camere (plus dependințe). Locuința are o suprafață utilă de 450 metri pătrați, dar ajunge la 650 de metri pătrați construiți (incluzând terasele). În plus, imobilul dispune de trei locuri de parcare în subteran și o boxă de depozitare.

Alte două penthouse-uri din partea de nord a Capitalei erau scoase la vânzare la prețuri de 3,15 milioane de euro, respectiv 2,49 milioane.

Dacă părăsim Bucureștiul, prețurile pentru apartamentele de lux se situează sub un milion de euro – și, adesea, chiar sub pragul de 500.000 euro. Majoritatea proprietăților incluse în clasament sunt penthouse-uri în ansambluri de lux, ridicate în ultimii ani, însă în ofertă se regăsesc și exemple de apartamente în clădiri istorice, potrivit Imobiliare.ro.


În Cluj-Napoca, piața cu cel mai accelerat ritm de creștere a segmentului imobiliar la nivel național, cel mai scump apartament scos la vânzare are un preț cerut de 430.000 euro. Acesta este amplasat la etajul întâi al unei clădiri istorice (construcție 1941) din zona centrală a orașului. Imobilul este renovat și dispune de o suprafață utilă de 160 metri pătrați.

În Constanța, în zona Faleză Nord, un penthouse finalizat în 2011, cu vedere la mare, are un preț cerut de 425.000 euro. Acesta are o suprafață utilă de 160 metri pătrați și este compus din living, trei dormitoare, două băi, bucătărie, plus două terase.

În zona centrală a orașului de pe Bega, un penthouse cu o suprafață de 150 metri pătrați utili este scos la vânzare la prețul de 670.000 euro. Apartamentul face parte dintr-un bloc finalizat în anul 2012 și este complet finisat, mobilat și utilat.

În Iași, cel mai scump apartament disponibil spre vânzare pe Imobiliare.ro are un preț cerut de 350.000 euro. Acesta dispune de o suprafață utilă de 210 metri pătrați și este alcătuit din patru camere. Parte dintr-un bloc finalizat în anul 2014, în zona Copou, locuința este finisată cu materiale din categoria premium – marmură în living, hol și bucătărie, piatră naturală în băi, parchet din bambus în camere.

Anul 2017 a fost bun și pentru zona de retail de lux. Galeria comercială The Grand Avenue, aflată la parterul hotelului de cinci stele JW Marriott din București, găzduiește deja brandul premium Billionaire. Acesta a fost adus în România în sistem de franciză de către compania Global Brands Distribution din Bulgaria, care mai deţine local şi brandul Philipp Plein, prezent în aceeași locație. Galeria din cadrul hotelului de lux se întinde pe o suprafață de 5.000 metri pătrați.

Sursa: Real Estate Magazine